USA: Ryska hackare gjorde intrång i kraftverk i Vermont

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hackare kopplade till den ryska regimen uppges ha angripit en kraftstation i Vermont.

Målet kan ha varit att förbereda ett storskaligt angrepp mot elförsörjningen i USA.

– En av världens värsta banditer, Vladimir Putin, har försökt att hacka vårt elnät, säger guvernören Peter Shumlin i ett uttalande.

Skadlig kod har hittats på en laptop tillhörande ett statligt energibolag i delstaten Vermont i nordöstra USA. Datorn upptäcktes vid ett kraftverk, men den ska inte ha varit direkt kopplad till nätsystemen.

Koden är densamma som använts i operationen Grizzly Steppe, där ryska hackare pekats ut som ansvariga för attacker mot politiska organisationer och nyckelpersoner i samband med presidentvalet.

Ger Putin skulden

Det har inte kommit någon officiell kommentar från Ryssland om kraftverks-angreppet. Amerikanska myndigheter drar dock slutsatsen att ryska regimhackare ligger bakom. Målet kan ha varit att förbereda ett stort angrepp mot elnätet i USA.

– Invånarna i Vermont och alla amerikaner borde vara både oroliga och upprörda över att en av världens värsta banditer, Vladimir Putin, har försökt hacka vårt elnät, säger Vermonts guvernör Peter Shumlin i ett uttalande, som Washington Post rapporterar om.
Han fortsätter:

– Den här händelsen belyser det akuta behovet av att den federala regeringen vidtar kraftfulla åtgärder för att utreda och stoppa den här typen av ryska aktiviteter.

Ska utredas

Koden har inte aktiverats för att angripa det aktuella kraftverket. Händelsen har dock riktat uppmärksamhet mot sårbarheten i det högteknologiska amerikanska elnätet.

Myndigheterna ska nu utreda hur intrånget har kunnat genomföras – och om andra system kan vara drabbade.

– Frågan återstår: Har de tagit sig in på fler ställen och vad är syftet? säger en anonym myndighetskälla till Washington Post.

USA utvisar diplomater

IT-angrepp mot framförallt det demokratiska partiet var en följetong i den amerikanska valrörelsen. Både FBI och CIA har slagit fast att hackare med kopplingar till den ryska staten låg bakom attackerna.

Den avgående presidenten Barack Obama har utlovat ett kraftfullt svar på Rysslands intrång. Tidigare i veckan utvisade USA 35 ryska diplomater.

– Jag har beordrat ett antal åtgärder som svar på den ryska regeringens aggressiva trakasserier av amerikanska tjänstemän och cyberoperationer kopplade till det amerikanska valet, sa Obama i ett uttalande då.

Rysslands utrikesminister uppmanade president Vladimir Putin att svara genom att utvisa lika många amerikanska diplomater. Förslaget nobbades dock av Putin, något som gladde den tillträdande presidenten Donald Trump.

”Bra grepp att förhala. Jag har alltid vetat att han är mycket smart”, twittrade Trump.

Publicerad:

LÄS VIDARE