Svenska Johanna i Alanya: ”Det regnar aska”

Publicerad 2021-08-03

Åtta personer har dött, flera länder skickar hjälp och turistorter evakueras.

Turkiet kämpar med att släcka de svåra skogsbränderna som härjar utmed södra kusten.

– Det är en ren tragedi. Jag är helt chockad över allt jag sett i dag, säger Johanna Vallberg som bor i Alanya.

Svåra skogsbränder härjar utmed Turkiets södra kust, där runt 400 svenskar tros befinna sig.

– Det regnar aska inne i Alanya stad. Det är tjock rök och himlen har ett helt annat sken än den brukar ha, säger Johanna Vallberg som bor i Alanya och är ordförande i Svenska kultur- och vänskapsföreningen i Turkiet.

Åtta personer har bekräftats döda, minst 300 personer har skadats och turistorter har evakuerats.

– Varje morgon hör du hur helikoptrarna och flygplanen flyger över huvudet. Det är extremt påfrestande, för då vet man att det fortfarande brinner i närheten.

Johanna Vallberg på plats i byn Bayir cirka 20 km från Alanya i Turkiet.

”Verkligen sett förödelsen”

Men Johanna Vallberg är inte orolig över sitt hem i Alanya, utan för familjerna som bor i byar på de brandhärjade bergen.

– När man kommer ut i byarna så har jag verkligen sett förödelsen. Det är säkert hundratals hus som blivit förstörda. Det är en ren tragedi. Jag är helt chockad över allt jag sett i dag, säger Johanna Vallberg.

– Det som känns hopplöst är hur lång tid det kommer ta att bygga upp det här igen för familjerna som har förlorat allting.

Som närmst har Johanna Vallberg varit omkring fem kilometer från de stora skogsbränderna, men rök på himlen och lågor i bergen syns överallt i området.

– Det känns lite otäckt för det är mycket bränder under marken fortfarande.

”Alla kämpar tillsammans här”

Flera länder har skickat hjälp till Turkiet i räddningsarbetet, och på sociala medier samlar människor in pengar till de drabbade turkiska familjerna.

– Folk vill ha hjälp men jag tror många inte vill be om det heller. Alla kämpar tillsammans här. Det spelar ingen roll om du är 70 år eller 10 år gammal, alla går och hjälper till att försöka släcka bränderna.

Samtidigt råder mycket höga temperaturer på många platser i södra Europa. Skogsbränder har också drabbat bland annat Italien och Grekland.

Flera hundra hus har förstörts i bränderna, vittnar Alanyabon Johanna Vallberg om.