Hultqvist: Angrepp mot Sverige kan inte uteslutas

Uppdaterad 2022-01-16 | Publicerad 2022-01-15

Den ryska mobiliseringen vid Ukrainas gräns har lett till ett spänt säkerhetsläge i Europa.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) finns det även ett hot mot Sverige.

– Ett angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, säger han i Ekots lördagsintervju.

Följ ämnen
Ukraina

Under fredagen slogs ukrainska regeringssajter ut innan ett hotfullt meddelande visades på ukrainska, polska och ryska. Ingen har tagit på sig attacken, men experter har pekat ut Ryssland som en tänkbar avsändare.

I onsdags seglade också tre ryska landstigningsfartyg in i Östersjön via de danska sunden där de övervakades av svenska Gripenplan.

Efter händelserna har Sverige valt att trappa upp sin militära närvaro på Gotland där soldater patrullerar på olika ställen, bland annat i hamnen och på flygplatsen i Visby.

I Ekots lördagsintervju ger försvarsminister Peter Hultqvist (S) sin syn på det spända läget i Europa och risken för en attack mot Sverige.

– Det är klart att det finns en risk. Ett angrepp mot Sverige kan, precis som vi säger i totalförsvarsbeslutet i riksdagen, inte uteslutas. Vi har ett spänt läge som inte är bra i Europa i dag, där den europeiska säkerhetsordningen ifrågasätts.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Avfärdar Nato-kravet

Ryssland har krävt garantier från Nato att militäralliansen inte ska ta in några nya medlemsländer, något som Nato blankt avfärdat.

För drygt ett år sedan röstade en majoritet av Sveriges riksdagsledamöter för att regeringen ska uttala en Natooption som innebär att Sverige kan gå med i Nato om man vill. Men enligt Peter Hultqvist har man inga planer på det i nuläget.

– Om man i ett spänt säkerhetspolitiskt läge börjar formulera sig på nya sätt om hur man vill hantera den militära alliansfriheten så skapar man frågetecken och är inne i en glidning, säger han.

”Koncentrarar oss på vår egen förmåga”

– Det vi gör är att utifrån brett stöd riksdagen hitta en kombination som bygger ett säkerhetsnätverk i vår del av Europa. Vi demokratiska stater måste ha möjlighet att lösa problematiken gemensamt.

Hultqvist betonar att det krävs stabilitet i den svenska linjen och säger att det viktigaste just nu är att ”koncentrera oss på vår egen militära förmåga”.

– Regeringen har inte som ambition att förändra svensk säkerhetspolitisk hållning, säger han.