Nyheter

Säpo utreder flera drönarflygningar

Av: 

TT

Ringhals var ett av de kärnkraftverk där det i förra veckan rapporterades att drönare hade flugit över. Arkivbild.
Ringhals var ett av de kärnkraftverk där det i förra veckan rapporterades att drönare hade flugit över. Arkivbild.

NYHETER

Säkerhetspolisen (Säpo) har tagit över förundersökningen av förra veckans drönarflygningar över svenska kärnkraftverk.

Man kommer även att ta över måndagens observation vid Forsmark, enligt polisen.

– Jag förstår att det finns ett stort allmänintresse, säger åklagare Hans Ihrman som leder förundersökningen.

Larmet om ytterligare en drönare vid Forsmark kom på måndagseftermiddagen och bekräftades för TT vid 21-tiden på kvällen.

Enligt polisen kommer Säpo kommer att ta över förundersökningen även för den senaste händelsen. Säpo uppger för TT att det än så länge är på polisens bord men att det kan ändras ”beroende på ärendets karaktär”.

– Vi är informerade och har en nära dialog med polismyndigheten kring de här ärendena, säger Karin Lutz, pressekreterare vid Säpo, på måndagskvällen.

”Kan inte gå in på”

Karin Lutz sade tidigare under måndagen att hon inte kan kommentera några detaljer i förundersökningen av förra veckans händelser.

– Men vi har tagit över för att kunna utreda de här händelserna närmare, sade hon då.

Säpo har angivit förra veckans tre rapporterade drönarflygningar vid Forsmark, Ringhals och Oskarshamns kärnkraftverk som likställda. Polisen hade tidigare inte bekräftat flygningen vid Ringhals.

– Jag kan inte gå in på det, det råder förundersökningssekretess i ärendet. Det vi gör nu är att vi tar över alla tre, eller alla ärenden där drönare har observerats vid kärnkraftsanläggningar för att kunna utreda det här närmare, sade Lutz.

Anmärkningsvärt

Exakt hur många drönarflygningar det rörde sig om i fredags ville Säpo inte gå in på, utan hänvisade till att det är det är de tre observationer som undersöks.

– Jag kan inte kommentera närmare på hur de här händelserna förhåller sig till varandra. Men det är klart att det är anmärkningsvärt. Allt är möjligt i dagsläget, det är det som utredningen har att klarlägga, sade åklagare Hans Ihrman vid riksenheten för säkerhetsmål som leder förundersökningen.

Brottsrubriceringen är misstanke om grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Det är den rubriceringen vi gör nu, grundat på den bedömning som görs utifrån de omständigheter som är kända.

”För tidigt”

På fråga om det finns indikationer på att utländsk makt eller intressenter skulle ligga bakom flygningarna svarade Ihrman:

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det. Jag har samtidigt full förståelse för att det finns ett stort allmänintresse för det här. Men i dagsläget har jag inget mer att tillägga.

I ett pressmeddelande skriver Säpo: ”Generellt har säkerhetshoten mot Sverige ökat med ett breddat och fördjupat underrättelsehot och en mer komplex hotbild. Säkerhetspolisen gör däremot ingen annan bedömning än Försvarsmakten när det gäller det militära hotet.”

Karin Lutz:

– Vi ser inget förhöjt hot mot Sverige.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: