Hässelbypappans ord i förhör: Var trött och desperat

Barnen knivhöggs och kastades ut från fönstret

Uppdaterad 2022-05-02 | Publicerad 2022-04-29

Fyra orosanmälningar hade inkommit till socialtjänsten, två månader före tragiken – men barnen omhändertogs inte.

Pappan beskriver sin gärning som en sista utväg.

– För mig kändes det som det var det enda rätta att göra. För att kunna vara ifred, säger 44-åringen i förhör.

En flicka och en pojke, yngre än tio år gamla, knivhuggs i sitt hem av sin pappa och kastas därefter ut genom fönstret.

Det är 17 meter från fönstret till marken. Pojken dör och flickan överlever mirakulöst.

Den tragiska händelsen i Hässelby i västra Stockholm i november 2021 väckte stor bestörtning.

På onsdagen åtalades den nu 44-årige pappan för mord och mordförsök. Hans motiv vill åklagaren avvakta med att uttala sig om innan rättegången börjar.

– Vi har hämtat in ganska omfattande utredningsmaterial om bakgrunden från socialtjänst, polis, vård och hyresvärd, bland annat. Kortfattat kan jag säga att det är till största del kopplat till den här mannens mående, säger kammaråklagare Maria Franzén.

Folk lämnade blommor och tände ljus utanför brottsplatsen.

Skötsam – tills larmen om strålning

44-åringen har inte formellt erkänt, men har medgett själva gärningen. Det rättspsykiatriska utlåtandet har konstaterat att mannen begått gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning.

Före de tragiska händelserna beskrivs 44-åringen som skötsam, utan uppgifter om missbruk och med en trafikförseelse som enda avsnitt i belastningsregistret.

I det rättspsykiatriska utlåtandet står det att 44-åringen växte upp under goda hemförhållanden i Senegal, och när han flyttade till Sverige levde han med sin hustru under ordnade förhållanden. 44-åringen lärde sig snabbt svenska och etablerade sig på arbetsmarknaden. I sviterna av coronapandemin blev han emellertid uppsagd på grund av arbetsbrist, och han höll på att vidareutbilda sig genom arbetsförmedlingen.

I juni 2021 började han slå larm till olika instanser, bland annat om att grannar ”skickar strålning genom väggarna med avancerad teknologi”. Hyresvärden har varit i lägenheten och gjort mätningar, utan att finna något onormalt.

I september 2021 skickar först polisen, därpå en vårdcentral, och sedan en psykiatriker orosanmälan till socialtjänsten. Psykiatrikern skriver i en anmälan: ”Med tanke på att patienten ej emottar fortsatt uppföljning inom specialistpsykiatrin bedöms det finnas risk för att minderåriga barn kan fara illa”.

Genom detta fönster kastade pappan ut sina barn.

Omhändertog inte barnen – trots larmen

Pappan orosanmälde även sig själv. I samtal med socialtjänsten ber han om akut hjälp med lägenhetsbyte, då strålningen ”känns som el i hela kroppen”. Han berättar att han tidigare täckt barnens sängar med folie.

Men socialtjänsten svarade att de inte kunde hjälpa till med någon lägenhet, och barnen omhändertogs heller inte. Personal vid socialtjänsten beskriver pappan som lugn. Och även kärleksfull gentemot barnen.

– Det fanns inga indikationer på att våld eller bråk förekom eller att barnen for illa. Det enda var om hur barnen skulle påverkas av föräldrarnas prat om detta obegripliga i lägenheten och hur detta skulle påverka deras framtid, säger en handläggare i förhör.

Ett nytt möte var inplanerat några dagar efter att tragedin inträffade.

Polis på plats i Hässelby i Stockholm.

Anser att socialtjänsten ”förändrade barnen”

När pappan i förhör beskriver mordnatten säger han att han var trött, desperat och sömnig efter att inte ha fått hjälp. Det som pågick kallar han för tortyr.

Pappan beskriver också en bitterhet mot socialtjänsten.

– Så fort socialen kom in i bilden så förändrades barnen. De togs in på nåt förhör i en timme, när hon kom ut blev hon en annan person, säger han om dottern.

Socialtjänsten har lex Sarah-anmält sig själva. De skriver att man borde kontaktat psykiatrin, och anser att händelsen utgjorde ett allvarligt missförhållande.

I mars beslutade IVO att fortsätta utreda ärendet. Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd ansågs inte nog ha utrett bakomliggande orsaker, och IVO skriver att adekvata åtgärder behövs för att förhindra att det allvarliga missförhållandet sker igen.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Susanna Halldin Olsson, stadsdelsdirektör i Hässelby-Vällingby, utan resultat.

Rättegången mot Hässelbypappan inleds den 2 maj i Solna tingsrätt.