WHO: Apkoppor ingen global kris

TT-AFP

Publicerad 2022-06-26

Utbrottet av apkoppor är för närvarande inget som utgör en global hälsokris.

Det säger WHO-chefen som samtidigt varnar för att de många fallen som har rapporterats på senare tid pekar mot en oroande utveckling.

Uttalandet från Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generalsekreterare, kommer efter det att han haft ett möte med en expertkommitté om huruvida FN:s hälsoorgan bör utfärda sitt starkaste nödlarm till följd av spridningen.

Sedan i maj har antalet fall av apkoppor ökat snabbt utanför de delar av västra och centrala Afrika där sjukdomen under lång tid varit endemisk.

Majoriteten av de nya fallen har upptäckts i Västeuropa. Totalt har WHO registrerat över 3 200 konstaterade fall och ett dödsfall under 2022.

Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att expertkommittén presenterade ”mycket oroande” data om spridningen av apkoppor vid mötet.

– De underrättade mig om att situationen i nuläget inte i innebär ett internationellt hot mot människors hälsa (WHO:s högsta varningsnivå), men poängterade att själva sammankallandet av kommittén speglar att den alltmer oroande internationella spridningen av apkoppor, säger han.

WHO-chefen understryker även vikten av att omedelbart vidta åtgärder som övervakning, kontaktspårning och isolering, samt att säkerställa tillgången på vaccin och att behandling finns tillgängliga för riskgrupper.

Kommittén kommer under de närmaste dagarna och veckorna att befinna sig i beredskapsläge beroende på hur smittan sprider sig.

Följ ämnen i artikeln