De tvingades stänga skandalskolan – men fortsätter expandera

Uppdaterad 2021-11-04 | Publicerad 2021-11-02

Skolinspektionen slog igen dörren för den muslimska Römosseskolan.

Personerna i styrelsen anses olämpliga att driva skolor i Sverige – trots det har de öppnat en ny i Stockholm.

– Skolan har ett tillstånd och har därför rätt att driva skola, säger Fredrika Brickman, enhetschef på Skolinspektionen i Stockholm.

Förra veckan stängde Skolinspektionen Römosseskolan i Göteborg. Detta efter allvarlig ekonomisk misskötsamhet, brist på kontroller och tillsyn.

I myndighetens beslut nämns bland annat att mångmiljonbelopp har betalats ut via bluffakturor och att pengar slussats till olika personer och organisationer i Somalia. Det står också att närmare tio miljoner kronor har förts över till företaget West Business AB som tidigare drevs av Abdel Nasser El Nadi. Enligt Säkerhetspolisen utgör han ett hot mot rikets säkerhet.

– Fyra av de fem som sitter i styrelsen är olämpliga att fortsatt bedriva skolverksamhet i Sverige, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen.

Men trots att myndigheten anser att personerna bakom Römosseskolan är olämpliga fortsätter de att driva skola i Sverige.

Öppnat ny skola i Rågsved

Så sent som i höstas öppnade styrelseordförande Khemais Bassoumi, 72, en skola i Rågsved i södra Stockholm. Skolan har elever från förskolan till årskurs nio. I styrelsen sitter flera personer som också ingår i Römosseskolan. På hemsidan står ett mobilnummer som går direkt till Bassoumi som enda kontaktuppgift.

Den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg har länge varit kontroversiell. Nyligen slog Skolinspektionen fast att ägarna inte längre får driva skolor i Sverige.

Skolinspektionen har visserligen inlett en utredning av skolan i Rågsved, detta efter stängningen av Römosseskolan. Men i väntan på att den ska bli färdig är skolan öppen. Trots att det är de fysiska personerna som driver verksamheten som myndigheten anser är olämpliga.

– Skolan har ett tillstånd och har därför rätt att driva skola. För att ett tillstånd ska dras in måste Skolinspektionen fatta ett beslut och inför ett beslut måste normalt sett en utredning ske, säger Fredrika Brickman, enhetschef på Skolinspektionen i Stockholm.

Tillståndet för Framstegsskolan är från 1993, men då hette den något annat och styrelsen är i dag en helt annan.

Ingå i utredningen

Hur kan de få fortsätta driva skola om ni redan konstaterat att de är olämpliga?

– Det är inte exakt samma styrelser.

Men det är samma ordförande.

– Det är möjligt.

Varför kan ni inte bara stänga skolan i Stockholm om ordförande är olämplig?

– Nu har vi startat ett ärende, vi kommer att tillsyna skolan och så får vi se vad beslutet blir.

Brickman vet inte hur lång tid utredningen väntas ta, men säger att det kan bli lika länge som Römosse-utredningen, det vill säga nästan ett halvår.

Stängde skola i samma lokaler

I Rågsvedsskolans lokaler låg nyligen en annan skola, Elma School. Den tvingades stänga efter att Skolinspektionen hittat allvarliga brister i undervisning, betygsättning och ekonomi. Khemais Bassoumi satt i styrelsen även för Elma School.

Khemais Bassoumi vill inte ställa upp på intervju.

– Skicka dina frågor först. Sedan säger jag ja eller nej. Men det blir en annan som hör av sig, säger han.

Varför vill inte du svara på frågor?

– Jag vill inte prata med media.

Fotnot: Aftonbladet har i två veckor sökt Khemais Bassoumi. Efter att artikeln publicerats hör han av sig via mejl och skriver att han gick in i styrelsen för Elma School först sex månader efter att deras verksamhet lagts ner. Han skriver också att Römosseskolan och Framstegsskolan har två olika ledningar. ”Att beblanda dessa verksamheter då vissa individer varit engagerade i samma organisation är en vilseledning från verkligheten”