Sverigedemokraterna

Pressat Centern hoppas på valaffischer

Av: 

TT

NYHETER

Annie Lööf, handlingskraft, och så några hjärtefrågor. Centerpartiet visar upp valaffischerna som man hoppas ska bära partiet till framgång.

En sak är dock klar, enligt statsvetarna. Om inte Centern reder ut var de står i regeringsfrågan så hjälper inga valaffischer i världen.

Centerpartiet är först ut att visa upp sina valaffischer. En nedtonad färgskala med kort text i vitt.

– Vi går till val som ett självständigt liberalt alternativ. Vi lanserade i våras för Sveriges bästa som vårt valtema och det fortsätter vi med, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Alla affischerna ser nästan likadana ut, med en ganska sammanbiten Annie Lööf i fokus.

– De visar upp våra viktigaste frågor och för väljarna som inte bestämt sig så är Annie Lööfs ledarskap viktigt, så Annie får även på valaffischerna bära stor del av vår kampanj.

En av affischerna tar upp klimatfrågan, en annan talar om hela Sverige.

– Nu säger flera partier att de vill vara landsortspartier och det välkomnar vi, säger Michael Arthursson.

”Lyckats göra bra valspurter”

Enligt Novus partisympatiundersökning, gjord på uppdrag av SVT Nyheter, faller väljarstödet för Centern.

– Vi har varit i den här situationen i valrörelser tidigare. Vi har startat från ännu lägre nivåer och lyckats göra bra valspurter, säger Arthursson.

I förra valet vann C nya väljare bland kvinnor, studerande, akademiker och storstadsbor.

– Vi väljer ut frågor som vi dels tycker är viktiga för Sverige, och som vi också vet att många väljare som kanske kan tänka sig rösta på oss är väldigt engagerade i.

TT: När opinionssiffrorna är som de är, behöver ni inte föra en annan politik då?

– Jag tror inte att det är det som är huvudproblemet, utan det har varit andra frågor om till exempel försvar och Nato som det har handlat om, säger Arthursson.

Kamp mot SD

Frågan är om centeraffischerna ger någon vink om hur valrörelsen kan utveckla sig.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker sig känna igen Centerpartiet i de frågor som lyfts fram.

Den affisch som talar om ”medmänsklighet, inte rasism” sticker ut, tycker han.

– Sedan ett halvår eller ett år tillbaka är C det enda parti där partiledaren själv tar upp SD. Annie Lööf går till attack mot SD, säger han.

Hans statsvetarkollega Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är inne på samma linje.

– C vill uppenbarligen driva en hård kamp mot SD. Det har varit framgångsrikt tidigare, men det som har hänt är att SD har blivit med rumsrent.

De båda tycker att det är intressant att se vad de affischer som nu visas inte tar upp.

– Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer att prata om brott, straff och gängkriminalitet, men också Socialdemokraterna numera, säger Jonas Hinnfors.

Partiledarfokus

Att det bara är Annie Lööf som syns på bilderna är inte så förvånande, tycker de. Valrörelser har blivit alltmer fixerade vid partiledarna, som presidentval.

– Det är lättare för partier med partiledare som har högt förtroende. Annie Lööfs förtroende är på nedåtgående, och har varit så en tid, säger Tommy Möller.

I Centerpartiets fall finns en problematisk fråga som överskuggar allt, enligt både Tommy Möller och Jonas Hinnfors. Partiet uppfattas som otydligt i blockpolitiken i regeringsfrågan.

– Partiet har halverats. C säger att de inte vill samarbeta om ytterkantspartierna är med, säger Tommy Möller.

– De måste reda ut den frågan. Har de inte gjort det innan valet så hjälper det inte med valaffischer, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Centerpartiet