Experten: Lite som talar emot en invasion

Uppdaterad 2022-02-14 | Publicerad 2022-02-13

Kriget i Ukraina kommer allt närmare.

Enligt Rysslandsexperten Oscar Jonsson finns det inte mycket som talar emot en invasion.

– Det mesta pekar på att det blir inom dagar, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Brittisk och amerikansk underrättelsetjänst har nyligen varnat för att en rysk attack mot Ukraina kan inledas redan på onsdag.

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigsföring och forskare vid Försvarshögskolan bedömer uppgifterna som trovärdiga.

– Jag tycker det är i enighet med det vi sett av den ryska militära uppbyggnaden och redan i december varnade experter för att den skulle nå sitt crescendo i januari eller tidigt i februari, säger han i Aftonbladet TV och fortsätter:

– Man kan se på satellitbilder att ryska förmågor lämnat baser och börjat röra sig mot gränsen. Det är inte 100 procent säkert att det blir ett nytt krig, men enligt de tidslinjaler som dragits upp pekar det mesta på att det troligtvis sker inom dagar.

Enligt Rysslandsexperten Oscar Jonsson kan Putins styrkor invadera Ukraina inom några dagar.

”Jobbar hårt för att fabricera”

Vad blir nästa steg för Ryssland?

– Det är svårt att spekulera i. USA har sanktionerat olika element inom Ukraina för att förhindra en förevändning som kan leda till en militär invasion. Samtidigt har Ryssland beskyllt Ukraina för att de med våld kan försöka ta tillbaka Donetsk och Luhansk. De jobbar just nu hårt för att fabricera en förevändning som skapar ett skjutande krig.

”Har publicerat ryska planer”

Enligt Oscar Jonsson är det inte mycket som talar emot en militär invasion.

– Det är ganska lite. Den politiska förhandlingslösning som pågått sedan december har varit designad att misslyckas. Det som talar emot är att man nått en viss västlig enhet genom sanktioner som verkar vara väsentligt mer omfattande än 2014 och att USA och Storbritannien varit ganska aggressiva med att publicera ryska planerar så man inte kan få den förnekbarhet man fick i Krim 2014.

Ukrainska soldater utanför Avdiivka i Donetsk i östra Ukraina.