Ann Linde: Svenska evakueringen är avslutad

Uppdaterad 2021-08-28 | Publicerad 2021-08-27

Den svenska evakueringsinsatsen i Afghanistan är avslutad.

1 100 personer har tagits ut ur landet – men flera svenska medborgare och lokalanställda är fortfarande kvar.

– Vid en senare tidpunkt hoppas vi kunna återuppta arbetet, säger Ann Linde (S), utrikesminister.

  • Anna Sjögren
    27 aug 2021

    Nu är pressträffen avslutad och således också vår liverapportering från den.

  • Anna Sjögren
    27 aug 2021

    Expressen frågar Morgan Johansson om varför de lokalanställda inte evakuerades med svensk personal.

    – Det fanns en plan att evakuera dem veckan därpå. Men när amerikanerna drog tillbaka säkerheten från gröna zonen så flögs ambassadpersonal ut redan samma dag. Men sen hade vi bokade flyg tisdag och torsdag veckan därpå för lokalanställda men det gick inte att genomföra när talibanerna tog kontrollen.

  • Anna Sjögren
    27 aug 2021

    Expressens reporter frågar Hultqvist om det fortsatta arbetet att få ut folk.

    – Våra myndigheter tittar på vilka vägar vi kan få ut människor. Hur det praktiskt ska gå till kan vi inte gå in på då det omfattas av sekretess.

    Men har ni en plan?

    – Myndigheterna har uppdrag att gå vidare med den frågan. Det arbetet fortsätter men jag tänker inte gå in på något av det arbetet.

  • Anna Sjögren
    27 aug 2021

    DI frågar om kostnaderna för operationen.

    – Jag har ingen uppfattning om det nu, säger Hultqvist.

  • Anna Sjögren
    27 aug 2021

    Så av den informationen ni fick anser du att ni agerade på bästa sätt?

    – Vi hade information från flera håll. Däremot var vi som alla andra inte beredda på den snabbhet som talibanerna skulle inta Afghanistan. Vi trodde att vi skulle ha längre tid på oss. Inte heller ambassadören och andra trodde att det skulle gå så långt, Trots det fick vi ut de lokalanställda och deras familjer.

    Man fick ju känslan att det var bråttom av hans mail.

    – Man han skriver att det gäller en längre tid. Och den infon fick vi även från andra håll.

Den svenska insatsen för att få ut svenskar och lokalanställda afghaner ur Afghanistan nu är avslutad, meddelade Ann Linde, utrikesminister på en pressträff under fredagen.

– All svensk personal och anställda är evakuerade nu. Alla de utsända som har jobbat med insatsen har gjort ett fantastiskt arbete, säger Ann Linde.

Ann Linde och migrationsminister Morgan Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S), tackade all svensk personal som varit inblandade i arbetet.

500 svenskar evakuerade

Totalt har över 1 100 personer tagits till Sverige under insatsen. Cirka 500 av dem är svenskar som jobbat eller varit på besök i landet.

Två Herculesplan och en specialstyrka på plats i Kabul har jobbat med evakueringen. Många har jobbat dygnet runt med insatsen under svåra och farliga förhållanden, enligt Försvarsmakten.

– Insatsen har varit en förutsättning för att att svenskar, lokalanställda och tidigare lokalanställda har kunnat flygas ut ur landet, säger Peter Hultqvist (S), försvarsminister.

”Inte nått ambitionen”

Men många svenskar och lokalanställda är fortfarande kvar i landet. Hur många det rör sig om kan Ann Linde inte svara på.

– Vi har inte nått ambitionen att evakuera ännu fler svenskar eller tidigare anställda vid Försvarsmakten. Det beror bland annat på att talibanerna har stoppat afghaner som vi har fått fram till flygplatsen.

Under pressträffen underströk hon att arbetet med att få hem de som är kvar kommer att fortsätta.

– Vi kommer inte ha den här typen av massiv evakuering med så många länder på en tid om inget otroligt sker med säkerhetssituationen. De kan jag inte gå in på av säkerhetsskäl. Men dels kan ju flygplatsen öppnas så småningom och det finns andra sätt att ta sig ut.

Kritik mot USA

Peter Hultqivst (S), försvarsminister riktar samtidigt kritik mot hur uttåget ur Afghanistan hanterats av USA. Han menar att det fanns ett avgörande gap mellan de internationella bedömningarna av läget och läget på marken.

– Det finns all anledning att kritisera hur det här har gått tillväga, det måste vi diskutera mellan försvarsministrar i olika länder.

– Ingen kan på allvar hävda att det som hänt med talibanernas maktövertagande här är något annat än ett misslyckande.

Ministrarna fördömde gårdagens explosioner på Kabuls flygplats där ett 100-tal dödades och långt fler skadades. Svensk personal på plats har bistått andra länder i omhändertagandet av skadade och även donerat blod till lokala sjukhus.

Hundratals kvotflyktingar

612 afghaner har flugits ut från Kabul och kommer att tas emot som kvotflyktingar i Sverige. 75 procent av dem är kvinnor och barn.

Det är anställda vid den svenska ambassaden i Kabul med familjer, men också journalister, feminister och människorättsaktivister som lever under hot från talibanerna.

– Det är miljoner människor drömmars som försvinner nu. Sverige har inte möjlighet att hjälpa alla som fruktar sina liv. Men vi har kunnat ge skydd åt ett antal särskilt utsatta afghaner, säger Morgan Johansson (S), migrationsminister.

Sverige evakuerar nödställda i Kabul.