Tumso Abdurachmanov

Putin pekas ut för mordförsök i Gävle

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Vladimir Putin bär ansvaret för mordförsöket på bloggaren och regimkritikerna Tumso Abdurachmanov i Gävle.

Det hävdas i en hemlig underrättelserapport som SVT:s ”Uppdrag granskning” tagit del av.

– Som ledare för Ryssland så kan man anses ha ansvaret, säger säkerhetspolitiska experten Fredrik Westerlund till SVT.

Det var i februari förra året som den tjetjenska bloggaren och regimkritikern Tumso Abdurachmanov attackerades i sitt hem i Gävle. En man satte sig grensle över honom och slog honom med en hammare. Abdurachmanov lyckades dock övermanna angriparen genom att trycka in ett finger i ögat på honom.

Han lyckades även larma polisen och samtidigt livesända förloppet på sitt Instagramkonto.

– Jag tog telefonen och ringde en god vän. Jag sa att jag blivit överfallen och bad honom ringa efter polis och läkare. Sen gick jag tillbaka och startade en livesändning på Instagram där jag ställde frågor till honom, säger Tumso Abdurachmanov, till SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Efter att Gävlepolisen gjort sin första bedömning blev det klart att främmande makt låg bakom attacken och Säpo kopplades in.

”Som ledare för Ryssland så kan man anses ha ansvaret”, säger säkerhetspolitiska experten Fredrik Westerlund till SVT

Säpo: Putin låg bakom

”Uppdrag granskning” har tagit del av en hemlig rapport från en europeisk underrättelsetjänst som innehåller känslig information om vilka som bär ansvaret för förföljelsen av Abdurachmanov och andra tjetjenska regimkritiker i Europa.

Rapporten ska visa hur Ryssland och Tjetjenien genomför utomrättsliga avrättningar genom ett specialförband inom Nationalgardet. Enligt rapporten bär Vladimir Putin det yttersta ansvaret för specialförbandets aktioner.

Slutsatsen delas av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Sverige.

– Som ledare för Ryssland så kan man anses ha ansvaret. I synnerhet om det är så att man inte till synes gör någonting konkret för att stävja den här typen av övergrepp på mänskliga fri- och rättigheter och övergrepp på andra staters suveränitet genom att skicka mordpatruller runtom i Europa, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk expert på FOI, till ”Uppdrag granskning”.

Tumsu Abdurachmanov attackerades i sitt hem i februari 2020.
Den tjetjenske bloggaren vaknade av att en man satt grensle över honom. Mannen slog Abdurachmanov med en hammare.

Dömdes i rätten

Gävle tingsrätt dömde tidigare i år en man i 30-årsåldern för mordförsöket och en kvinna för medhjälp till mordförsöket. Kvinnan ska vid den här tiden ha haft en relation med Abdurachmanov och varit den som släppte in angriparen. Mannen dömdes till 12 års fängelse och kvinnan fick fängelse i 1,5 år.

Båda utvisades även från Sverige och fick betala 140 000 kronor i skadestånd till Abdurachmanov.

Ytterligare en man misstänks av Säpo för inblandning i mordförsöket, den 39-årige tjetjenen Imran Chaschanov. Han är fortfarande försvunnen och efterlyst internationellt.

Kreml tillbakavisar alla anklagelser om ansvar för mordförsöket på Tumso Abdurachmanov. I ett mejl till UG som undertecknats av ”Ryska federationens president, Vladimir Putin”, skriver de:

“Vi har verkligen ingenting att göra med dessa mord på människor i europeiska länder”.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Så försökte ett ryskt mordkommando mörda Tumsu i Gävle

ÄMNEN I ARTIKELN

Tumso Abdurachmanov

Gävle

Vladimir Putin

Tjetjenien

Ryssland

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut