Coronapandemin

Halv miljon coviddöda i Brasilien

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Brasilien har nått mardrömssiffran: 500 000 coviddöda.

Forskare larmar om att allt fler gravida kvinnor dör med covid-19.

Under lördagen har tusentals människor protesterat mot presidentens hantering av pandemin.

Brasilien har nu rapporterat en halv miljon dödsfall med covid-19 sedan pandemins start. Bara USA har fler dödsfall.

På lördagen demonstrerade tusentals personer över hela Brasilien i protest mot president Jair Bolsonaros hantering av pandemin. Presidenten kritiseras bland annat för att inte ha fått fram vaccin i tid, och för att han ifrågasätter användning av munskydd, skriver Reuters.

Demonstranterna hade plakat med slagord som ”500 000 döda”, och beskyllde presidenten för folkmord, och krävde att Bolsonaro och hans regering ska avgå.

Tusentals personer protesterar mot presidentens hantering av pandemin.
Jair Bolsonaro beskylls för folkmord.

42 döda gravida i veckan

Forskare i Sao Paulo, en av landets värst drabbade städer, säger att Gammavarianten, tidigare känd som den brasilianska varianten eller P1, har börjat smitta och döda ett häpnadsväckande antal gravida kvinnor och deras ofödda barn, rapporterar Sky News.

För närvarande dör 42 gravida kvinnor i veckan med covid-19 i Brasilien. Ännu fler vårdas i respirator.

– Den här varianten är mer smittsam. Men jag tror att det stora problemet är att sjukvårdssystemet för mödravård i Brasilien är väldigt dåligt, säger Dr Rossana Pulcineli Vieira Francisco vid observatoriet till Sky News.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

I vissa delstater inleds behandlingen av gravida kvinnor vid allmänna sjukhus. När deras tillstånd förvärras måste barnen förlösas med kejsarsnitt. Då måste kvinnorna flyttas till ett annat sjukhus när de ligger i respirator, berättar Francisco.

Hon tror att det är en av anledningarna till att mödradödligheten i landet ökar.

Förra året dog 10 gravida kvinnor i veckan med covid-19. Nu är alltså motsvarande siffra över 40, enligt statistik som forskarna tagit fram.

Den mer smittsamma gammavarianten står för nio av tio covidfall i Sao Paolo. Det, i kombination med en överbelastad sjukvård försätter gravida kvinnor i extremt hög risk, menar Francisco.

I nuläget dör 42 kvinnor i veckan med covid-19.
Landets tidigare chef för hälsomyndigheten varnar för att landet kan nå upp emot 800 000 döda innan vaccinet har effekt.

”Kommer fortsätta öka”

Drygt 214 miljoner människor bor i Brasilien. Nästan 17,9 miljoner covidfall har rapporterats sedan pandemins start. 500 000 har dött med viruset.

Experter förutspår att dödsfallen kommer att accelerera inom kort, i och med de nya varianterna.

– Jag tror att vi kommer att nå 700 eller 800 tusen döda innan vi ser någon effekt av vaccineringen, säger Gonzalo Vecina, tidigare chef på landets hälsomyndighet till Reuters.

Forskare vid det biomedicinska centret Fiocruz säger att förseningar i vaccinationsprogrammet innebär att man inte kommer att se full effekt förrän tidigast september.

Raphael Guimaraes, forskare vid centret, varnar för att landet kan komma att återse scener från den värsta smittotoppen i mars och april, när det i genomsnitt dog 3 000 med covid-19 varje dag.

– Vi befinner oss fortfarande i en extremt kritisk situation, med hög smittsamhet och en belastning på sjukvården som fortfarande är kritisk på många ställen, säger han till Reuters.

11 procent av befolkningen i Brasilien är fullvaccinerade. 29 procent har fått en dos.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Brasilien

Jair Bolsonaro

Vaccin

Sjukvård