Abortanklagad kvinna släpps efter åtta år

TT-Reuters

Publicerad 2021-06-01

Kvinnorättsaktivister under en demonstration utanför San Salvador den 15 juli 2019 med krav på frisläppandet av en annan abortanklagad kvinna.

Sara Rogel var 22 år då hon i oktober 2012 greps av polis i El Salvador – efter att gravid ha uppsökt sjukhus med skador efter vad hon beskrivit som ett fall.

Hon åtalades och dömdes till 30 års fängelse anklagad för att ha dödat sitt ofödda barn.

El Salvadors abortlagstiftning är bland den hårdaste i världen. Förbudet gäller även vid våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara.

Men efter drygt åtta år i fängelse har en domare nu beslutat att Sara Rogel ska benådas efter att ha godtagit en begäran från hennes advokater. Hon kommer dock att fortsatt sitta frihetsberövad i väntan på en eventuell överklagan från åklagare.

En rad liknande fall i El Salvador med fängslade abortanklagade kvinnor har väckt skarp kritik från människorättsorganisationer.

– Vi är mycket nöjda med det här domslutet med tanke på de ansträngningar vi har gjort för att försöka fria alla dessa kvinnor som dömts bara för att ha råkat ut för en obstetrisk nödsituation, säger advokaten Abigail Cortez.