Massgrav med 215 barn har upptäckts i Kanada

Publicerad 2021-05-30

Kvarlevorna av 215 barn har hittats i Kanada.

På platsen låg tidigare en internatskola för barn ur ursprungsbefolkningen.

En massgrav med kvarlevorna av 215 barn har upptäckts i Kanada. På fyndplatsen låg tidigare en av Kanadas största internatskolor för barn ur ursprungsbefolkningen.

Kvarlevorna hittades med hjälp av markradar. Det dystra fyndet meddelades sent på torsdagskvällen av Tk’emlups te Secwépemc, en av de största grupperna ursprungsinvånare i British Columbia.

”Så vitt vi vet är de här saknade barnen odokumenterade dödsfall, säger Rosanne Casimir, hövdingen för Tk’emlups te Secwépemc i ett uttalande.

Några av barnen var bara tre år gamla när de begravdes. Men orsaken och tidpunkten för dödsfallen är fortfarande okänd.

”Just nu har vi fler frågor än svar”, säger Casimir.

Skolan, Kamloops Indian residential school, grundades 1890 av den romersk-katolska kyrkan och stängde 1978.

”Kulturellt folkmord”

Skolan, Kamloops Indian residential school, grundades 1890 av den romersk-katolska kyrkan och stängde 1978.

Kamloops var en del av ett landsomfattande system av internatskolor som grundades för att assimilera barn ur ursprungsbefolkningen. Internatskolorna drevs vanligtvis av kyrkor på uppdrag av delstaterna.

Den sista skolan stängdes 1996. Det var slutet på historien för skolsystemet som var obligatoriskt i över ett sekel. Omkring 150 000 barn från olika grupper som räknas till den kanadensiska ursprungsbefolkningen ska ha gått på skolorna.

Sannings- och försoningskommissionen (TRC) beskriver systemet som ett ”kulturellt folkmord” mot landets ursprungsbefolkning.

Enligt en rapport från 2015 togs barnen med våld från sina familjer, förbjöds att tala sina modersmål eller utöva sina kulturella traditioner. Enligt rapporten utsattes många för grymheter som fysiska och psykiska övergrepp, sexuella övergrepp, undernäring och tvångsarbete.

År 2008 bad den kanadensiska regeringen officiellt om ursäkt för det nu nedlagda skolsystemet.

Enligt den förre detta eleven Harvey McLeod var det allmänt känt att några barn försvann, men att det aldrig talades om det öppet.

”Stank av hunger”

Många av barnen återvände aldrig hem. I rapporten framgår att över 4 000 barn dog under skoltiden. Men där ska inte kvarlevorna av de 215 barn som nyligen hittades räknats med.

Ett exakt antal kommer troligtvis aldrig kunna kunna slås fast.

Ry Moran, grundare och chef för TRC, säger att det kan finnas uppemot 400 omärkta gravplatser i landet, varav bara omkring 100 identifierats.

– Dagar som idag visar hur mycket som återstår att avslöja när det gäller internatskolornas historia och inverkan, sa han efter upptäckten.

Ledare för ursprungsbefolkningen uppmanar nu regeringen att bidra med resurser för att lokalisera fler av internatskolornas okända offer.

Slutade dyka upp

I rapporten framgår att myndigheterna år 1918 trodde att barnen på Kamloops inte fick tillräckligt mycket mat, vilket ledde till undernäring. ”Varje elev stank av hunger” står det i ett vittnesmål från en tidigare elev.

Harvey McLeod gick själv på skolan mellan 1966 och 1968. Han minns hur han och andra elever undrade vad som hade hänt vissa av deras klasskamrater som slutade dyka upp på lektionerna.

Han minns särskilt en händelse, när de utgick från att en klasskamrat hade lyckats fly hem.

– Vi visste aldrig, ifrågasatte aldrig. Jag minns att en dag sa någon att han hade dött, och vi lämnade det där”, säger han till Toronto Star.

Enligt McLeod var det allmänt känt att några barn försvann, men att det aldrig talades om det öppet. Han säger att det smärtar att tänka på att några av de barn han minns försvann ligger begravda där i dag.

– Jag hoppas att det inte är dem. Men det är sannolikt att det är så.

Trudeau: ”mitt hjärta är krossat”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau beskriver upptäckten som hjärtekrossande, i ett inlägg på Twitter.

”Nyheten krossar mitt hjärta. Det är en plågsam påminnelse om det mörka och skamliga kapitlet i vårt lands historia”, skriver han.

I ett officiellt uttalande skriver regeringen att behandlingen av barn från ursprungsbefolkningen är en tragisk del av en skamlig kolonial politik.

”Tusentals barn skickades till dessa skolor och återvände aldrig hem. Familjerna fick sällan någon information om hur barnen dött eller var de begravdes. Förlusten av barnen som dog på internatskolorna är otänkbar, och Kanada är hängiven att stötta familjer och överlevare, och att minnas de oskyldiga offren”.

Tk’emlups te Secwepemc ska fortsätta undersöka massgraven tillsammans med rättsläkare och statliga utredare, för att försöka ta reda på mer om vad som hände barnen. En större utredning väntas inom en månad.

ANNONS