Oro för lång pandemi i Afrika

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-05-08

Vårdanställd får sin spruta av AstraZenecas vaccin mot covid-19 i Kenya.

Oron växer för att coronapandemin ska dra ut på tiden på den afrikanska kontinenten. Vaccinmotstånd, små vaccinleveranser och långsam vaccinationstakt får många att varna för allvarliga konsekvenser.

När den kenyanska läkaren Edith Serem tog sprutan mot covid-19 skojade sjuksköterskorna om att hon snart skulle börja prata ett främmande språk. Men en del kollegor följde ändå hennes exempel medan andra vägrade att vaccinera sig.

Vaccinationsmotstånd är ett världsfenomen – det kämpar bland andra Frankrike, USA och även Sverige med. Och inställningen ökar i asiatiska länder, som Japan.

I Afrika finns det flera anledningar till att människor ifrågasätter vaccin. När det gäller covidvaccinen har förstås varningarna för den allvarliga men ovanlig biverkningen i form av blodproppar nått kontinenten. Men det har även spridits vilseledande information kring utgångsdatum för covidvaccinen. Och sedan tidigare har flera afrikanska ledare kritiserat vaccin mer allmänt.

Små leveranser

Samtidigt har Afrika inte drabbats av pandemin lika hårt: än så länge har 123 000 människor dött med covid-19 på hela kontinenten, färre än i enbart Storbritannien. Det har lett till att en del inte tar virussjukdomen på lika stort allvar som i hårdare drabbade regioner.

Men det är också så att länderna i Afrika hittills bara har tagit emot en procent av alla vaccindoser som distribueras via det globala vaccinsamarbetet Covax, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

WHO hör till dem som nu slår larm om att Afrika måste komma i kapp övriga världen med vaccinationerna. Bara hälften av de 37 miljoner doser som tagits emot på kontinenten med omkring 1,3 miljarder invånare har hittills hamnat i en mänsklig arm.

Det faktum att vaccineringen drar ut på tiden och att det kommer nya varianter av coronaviruset ökar risken för en ny våg infektioner i Afrika samt att pandemin förlängs.

Nyligen vädjade chefen för den afrikanska smittskyddsmyndigheten Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC), John Nkengasong, till medborgarna att vara vaksamma på utvecklingen och kallade den katastrofala covidsituationen i Indien för en varningsklocka.

Låg vaccineringstakt

Medan Ghana och Rwanda redan använt de vaccindoser de fått tilldelade sig för en månad sedan, är en del andra länder är så långsamma att det kan ta flera år för dem att fullvaccinera sin vuxna befolkning.

Kenya fick en halv miljon doser av Astra Zenecas vaccin via Covax, och man började vaccinera vårdanställda redan i mars. Men två månader senare har bara 152 700 personer tagit sprutan.

Samma sak händer i andra länder på kontinenten. Nigeria hade fått in 3,92 miljoner vaccindoser i början av mars. Två månader senare hade endast 1,15 miljoner doser använts. Elfenbenskusten har tagit emot en halv miljon vaccindoser, men enbart vaccinerat 105 100 personer. Och det finns fler exempel.

Till papperskorgen?

Fortsätter det i samma takt, kommer det att ta flera år innan hela befolkningen är färdigvaccinerad, uppger smittskyddsmyndigheter i respektive länder.

Ett annat problem som en del afrikanska länder stött på är utgångsdatum. De flesta doserna går ut under sommaren. På grund av den låga vaccinationstakten riskerar miljontals doser att behöva slängas.