Historiska avtal mellan arabstater och Israel

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Alex Brandon
USA:s president Donald Trump och – från höger till vänster – Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Bahrains utrikesminister Abdullatif al-Zayani och Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed al-Nahyan på väg till ceremonin.

NYHETER

Förenade arabemiraten och Bahrain blev under tisdagen de senaste arabstaterna att normalisera relationerna med Israel. De så kallade Abrahamavtalen som undertecknades i Vita huset är en prestigevinst för USA:s president Donald Trump – och sätter ytterligare press på Iran.

Avtalen skrevs under i Vita huset där Donald Trump stod värd för den ceremonin.

– Dessa avtal bevisar att regionens länder bryter sig fria från historiens misstag och andra länder kommer att följa efter väldigt, väldigt snart, sade den amerikanske presidenten.

– De väljer en framtid där judar, muslimer och kristna kan leva tillsammans, drömma tillsammans och be tillsammans i fred.

Historiskt tillfälle

De undertecknande parterna var lika angelägna om att betona tillfällets historiska betydelse.

– Det här är en förändring som kommer att ge hopp världen över, sade Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed al-Nahyan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tackade arabländernas regeringar med både gammaltestamentliga referenser och flerspråkiga fredshälsningar.

– För att ni ger hopp till alla Abrahams barn. Salam aleikum, fred vare med er. Shalom!

Enade mot Iran

Av tradition har arabstaterna i Mellanöstern vägrat att erkänna Israel innan det finns en lösning på den långa konflikten mellan israeler och palestinier. Men nu går Förenade arabemiraten och Bahrain samma väg som Egypten gjorde redan 1979 och Jordanien 1994.

Alla fyra länder som samlas vid ceremonin delar en gemensam fientlighet gentemot Iran, som de nu står enade emot. Men avtalen innebär också välkomna ekonomiska öppningar i en tid märkt av coronapandemin.

Undertecknandet markerar också en stor utrikespolitisk triumf för Trump, som kandiderar för omval den 3 november och på hemmaplan är hårt pressad av såväl pandemin som de landsomfattande protesterna mot rasism.

Publicerad: