Kristerssons svar på Löfvens känga: ”Handlingsförlamad regering”

Publicerad 2021-03-13

Statsminister Stefan Löfven (S) kritiserar Moderaternas samarbetsvilja med SD.

SD:s partisekreterare kallade nyligen islam för en avskyvärd religion.

”Löfven leder en inkompetent och handlingsförlamad regering – ta ansvar för vaccinet, brottsligheten och jobben”, svarar Ulf Kristersson (M) på Facebook.

Moderaterna har öppnat för ett samarbete med SD.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof kallade nyligen islam för ”en avskyvärd religion”.

Statsministern anser Moderaternas samarbetsvilja vara ”iögonfallande”, och i ett Facebookinlägg skriver han att ”en så snabb förflyttning saknar motstycke i svensk politik”.

Stefan Löfven går till attack mot Ulf Kristersson.

Kristersson tar avstånd

Flera partiledare reagerade på SD:s uttalande och bland annat Ulf Kristersson tog avstånd.

I en intervju med Göteborgs-posten radar Kristersson samtidigt upp flera frågor i vilka han menar att ett samarbete med SD är självklart.

Richard Jomshof kallade nyligen islam för ”en avskyvärd religion”

Löfven: ”Det oroar”

Att SD skulle få ministerposter vid en ny regeringsbildning säger Kristersson nej till. I frågan om SD-tjänstemän är han inte lika tydlig, vilket enligt Stefan Löfven ”är helt nya och avgörande besked”.

”Vem vågar då lita på att Ulf Kristersson aldrig kommer erbjuda Richard Jomshof eller andra sverigedemokrater en plats i en framtida regering?”, skriver han och fortsätter:

”Det högerkonservativa blocket som många av oss varnat för tar form. Moderaters avståndstaganden mot islamofoba uttalanden framstår som blott läpparnas bekännelse och samtidigt anpassar sig Sverigedemokraterna till Moderaternas välfärdsfientliga politik. Det oroar.”

Kristersson kastar strålkastarljuset på andra frågor

I ett eget Facebookinlägg svarar Ulf Kristersson (M) på kritiken.

Han kallar förseningarna av vaccin för ett haveri och lyfter frågor om brottslighet, arbetslöshet och en oro för växande antisemitism.

”Genom sig själv känner man uppenbarligen andra. Bara för att Stefan Löfven sålde ut sin politik och sina övertygelser för regeringsmakten efter förra valet, så tror han att alla andra är likadana”, skriver Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson har öppnat för ett samarbete med Sverigedemokraterna.