Frispråkige tidigare LO-basen Stig Malm död

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2021-03-07

Stig Malm är död. Arkivbild.

En stridbar fackordförande, känd för sin frispråkighet.

Den tidigare LO-basen Stig Malm är död, 79 år gammal.

– Det var inte alltid så lätt att komma överens med Stig. Men när det verkligen gällde i de stora frågorna ställde han upp, säger tidigare statsministern Ingvar Carlsson.

Ingvar Carlssons tid som socialdemokratisk statsminister sammanföll med Stig Malms tid som LO-ordförande. Han minns en kraftfull personlighet och är tacksam för det stöd regeringen fick vid två avgörande stunder: reformen av marginalskatten 1991, kallad "århundradets skattereform", och folkomröstningen om medlemskap i EU 1994.

– Han utnyttjade sin formuleringsförmåga på olika sätt. Det hände också att vi hade, som vi kallade det, kamratliga diskussioner och samtal där vi prövade våra argument, säger han.

Stig Malms familj bekräftar bortgången för Aftonbladet.

– Han gick bort sent i fredags kväll i sviterna av covid-19, säger dottern Helene Zimmerman till tidningen.

Löfven: Frispråkig

Stig Malm föddes 1942 i Sundbyberg utanför Stockholm och var utbildad instrumentmakare. Efter att ha engagerat sig fackligt i dåvarande Metallindustriarbetareförbundet blev han ordförande för LO 1983 och satt på posten till 1993.

Statsminister Stefan Löfven (S) minns honom som "en frispråkig LO-ordförande som alltid värnade och tänkte på de enskilda medlemmarnas bästa".

"Vi delar facklig bakgrund i IF Metall och jag kom att lära känna honom som en ideologiskt klar och tydlig företrädare för svensk arbetarrörelse", skriver Stefan Löfven i en kommentar till TT.

"Stig Malm var under tio år en frispråkig LO-ordförande som alltid värnade och tänkte på de enskilda medlemmarnas bästa. För honom var kampen för full sysselsättning prioriterad och när han senare kom att bli socialdemokratisk kommunpolitiker fortsatte han den kampen", fortsätter Löfven.

"Mina tankar är hos hans barn och barnbarn", skriver Löfven.

En citatmaskin

Malm var känd för sin frispråkighet och myntade flera uttryck – inte utan kontrovers. Unga börsmäklare kallades "finansvalpar" och socialdemokratiska riksdagsledamöter för "skållade råttor".

En som fick agera måltavla för en av Malms verbala slängar var Margareta Winberg, ordförande för S-kvinnor 1990–1995. Kvinnoförbundet kallades för ett "fittstim" – ett uttryck som Malm hävdade att han inte hade myntat utan endast repeterat.

– Det är en person som man minns. Han lämnade ju ingen i sin närhet oberörd. Jag minns honom som en klassmedveten, ivrig och ibland lite impulsiv LO-ledare, säger Winberg.

Enligt henne var han en stark röst för vänsterfalangen i det socialdemokratiska partiets verkställande utskott.

– När jag blev ordförande i vårt kvinnoförbund var han den förste utanför kongresshuset som gratulerade mig med en fantastisk bukett rosor. Så det fanns något bra mellan oss, fittstimmet till trots.

Avgick efter kontroverser

Under de sista åren som LO-bas var Stig Malm inblandad i flera olika kontroverser. Han avgick som ordförande 1993, när det uppdagades att han hade beviljat en hög fallskärm till byggbolaget BPA:s dåvarande vd.

Senare blev han lokalpolitiker för Socialdemokraterna i Solna, men fortsatte att synas i andra sammanhang. Han satt bland annat med i SVT-programmet "Gomorron Sveriges" nyhetspanel i 17 år och deltog även i "På spåret".