”Försökte nordkoreanerna lura dokumentärfilmarna?”

Uppdaterad 2020-10-13 | Publicerad 2020-10-12

Nordkoreas ambassad i Stockholm var inblandad i planerna på att bygga en vapenfabrik under ett lyxhotell i Uganda, avslöjar en tv-dokumentär.

Men det är oklart om någon vapenfabrik verkligen var på gång.

– Frågan är om nordkoreanerna försökte lura dokumentärfilmarna, säger Nordkoreaexperten Chad O´Carroll.

Den danska dokumentären ”Mullvaden – undercover i Nordkorea” kan ses hos SVT. Den visar hur diktaturen försöker kringgå FN-sanktionerna genom att bland annat sälja vapen och knark. Nordkoreaexperten Chad O´Carroll, som driver sajten NK News, säger till Aftonbladet:

– Det är en mycket intressant film, som stödjer vad vi vet sedan tidigare om hur nordkoreansk teknologi säljs till den undre världen. Det är första gången vi fått se prislistor på deras Scud-missiler.

Chad O´Carroll.

Han anser att dokumentärens främsta bedrift är att den visar att nordkoreanska diplomater till och med hjälper till med att sälja vapen till privatpersoner, i det här fallet den fejkade danska ”affärsmannen” Mr James.

I filmen ger ambassadrådet i Stockholm, Ri Hak-chol, den danska mullvaden Ulrich Larsen ritningar över den tänkta vapenfabriken i Uganda. Ri är annars känd för att vid officiella möten med andra länder förespråka fred och diplomatiska lösningar, enligt O´Carroll.

– Att en sådan som Ri samtidigt är inblandad i en vapenfabrik i Uganda är en skandal för Nordkoreas utrikesdepartement, säger O´Carroll.

Men han är inte helt säker på att dokumentären visar hela sanningen:

– Det är den stora frågan – vem försökte lura vem här? Försökte nordkoreanerna lura dokumentärfilmarna i ett projekt där de inte tänkte leverera en vapenfabrik, utan bara behålla pengarna? Eller tänkte de verkligen tillverka vapen under ett hotell i Uganda?

Chad O´Carroll konstaterar att Nordkorea tidigare förmedlat militära kunskaper till Uganda:

– Men den här planen verkar delvis för bra för att vara sann. En så stor delegation från Nordkorea skulle ha övervakats noga i Uganda. Den andra frågan är hur de skulle ha flugit ut vapnen ur Uganda, om de lyckats tillverka dem? Det skulle dessutom ha orsakat frågor där de landade med vapnen.

”Nordkoreaner i dokumentären kan straffas”

När det gäller uppgifterna att nordkoreanerna säljer metamfetamin är O´Carroll tveksam.

– Kontraktet som syns i filmen handlar bara om medicin. Metamfetaminet bekräftas aldrig av nordkoreanerna själva.

Nordkoreaexperten Chad O´Carroll anser att dokumentären inte påverkar Kim Jong-un, men att den är dålig för Nordkoreas säkerhetstjänst, som inte lyckades upptäcka och stoppa de ”falska” danskarna från att ta sig in i landet.

Några nordkoreaner i dokumentären kan räkna med repressalier, tror han:

– En av de som syns i filmen, herr Kang, har till uppgift att hindra fel personer att komma in i landet. Jag oroar mig för hans framtid i Nordkorea, konsekvenserna kan bli allvarliga för honom.

O´Carroll anser att dokumentären inte påverkar Kim Jong-un, men att den är dålig för Nordkoreas säkerhetstjänst, som inte lyckades upptäcka och stoppa de ”falska” danskarna från att ta sig in i landet.

Han räknar med att experterna i FN-panelen som granskar att landet följer sanktionerna noggrant kommer att undersöka anklagelserna i dokumentären.

– Om sex månader kommer nästa FN-rapport handla om flera av de nordkoreaner som syns i filmen, och om vad vissa europeiska regeringar hade kunnat göra för att hejda nordkoreanerna, säger Chad O´Carroll.