Över 70 döda i denguefeber i Thailand

TT

Publicerad 2018-09-30

En kommunanställd i den thailändska huvudstaden Bangkok sprejar insektsmedel i ett hus för att få bort myggor som kan överföra det virus som orsakar denguefeber, Arkivbild.

Antalet dödsfall på grund av denguefeber har ökat med över 30 procent i Thailand jämfört med samma tid förra året, enligt landets hälsodepartement. Dessutom har sjukdom brett ut sig till städerna.

Myndigheterna förklarar ökningen med dålig kunskap om sjukdomen.

Enligt Jedsada Chokdamrongsuk, hälsoansvarig vid departementet så uppsöker människor läkarvård först när symptomen blivit mycket allvarliga, rapporterar den Bangkokbaserade nyhetssajten Khaosodenglish.

Från att ha varit betraktad som en sjukdom som i första hand drabbar människor på landsbygden har viruset allt mer börjat bre ut sig även i de thailändska städerna.

Denguefeber orsakas av ett virus som smittar via en speciell mygga. Symtomen är huvudvärk, ont i kroppen och hög feber. Sjukdomen kan även leda till mässlingsliknande utslag och blödningar från inre organ.

Det totala antalet infektioner i Thailand var i slutet av september uppe i 57 129. Av dessa har 71 avlidit till följd av sjukdomen.