”Överväger att väcka åtal”

Åklagaren om Eric Torell-fallet

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter den 6 mars kan chefsåklagaren väcka åtal i fallet där Eric Torell sköts till döds av polis.

– Ärendet är på slutdelgivning och jag överväger att väcka åtal, säger chefsåklagare Martin Tidén.

Han vill inte bekräfta hur många poliser som misstänks för brott.

I går kom SVT Nyheter med uppgiften att fyra personer har delgivits misstanke om brott efter dödsskjutningen av Eric Torell, i augusti i somras. Det uppges röra sig både om poliser som var på plats samt ett befäl.

Martin Tidén, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, har inte velat kommentera hur många personer som misstänks för brott och eventuellt kan åtalas.

”Inte säkert att åtal väcks”

I ett pressmeddelande bekräftar Martin Tidén att förundersökningen är klar och nu ute på slutdelgivning, vilket innebär att de misstänkta och deras försvarare får möjlighet att läsa igenom materialet, och kan begära fler utredningsåtgärder.

Försvaret har fram till den 6 mars på sig att återkomma, och om inte försvaret har några synpunkter kan åklagaren då fatta beslut om det ska väckas åtal eller ej.

Åklagaren vill i detta skede inte bekräfta hur många som är misstänkta, vilken position de har eller vad brottsmisstankarna gäller.

– Det är viktigt att framhålla att det inte är säkert att åtal kommer att väckas. Det beslutet fattar jag först när slutdelgivningen är klar, säger Martin Tidén i pressmeddelandet.

”Ett ljus som tändes”

Katarina Söderberg, mamma till Eric Torell, sa i går att hon var försiktigt positiv efter de nya uppgifterna uppgifter.

– Vi vågar inte hoppas för mycket innan det är klart att det väcks åtal, men vi förstår att det är ett steg i rätt riktning. Självklart blev det ett ljus som tändes, för om det blir åtal betyder det att vi äntligen får veta vad som hände den där ödesdigra morgonen, säger Katarina Söderberg.

1 av 17 | Foto: Privat
20-åriga Eric Torell sköts ihjäl av polis.
Publicerad:

LÄS VIDARE