Sydafrika

Sydafrika inne på fjärde strömlösa dagen

Av: 

TT

Sydafrikanska Eskom är Afrikas största energibolag och står för 60 procent av all energi på kontinenten. Arkivbild.
Sydafrikanska Eskom är Afrikas största energibolag och står för 60 procent av all energi på kontinenten. Arkivbild.

NYHETER

Sydafrikas statliga energibolag Eskom är inne på fjärde dagen av planerade strömavbrott. På tisdagen låg en tredjedel av bolagets kapacitet nere – med trafikstockningar och nedstängda affärer som följd.

Det krisande Eskom, som står för mer än 90 procent av landets elförsörjning, meddelade på söndagen att man skulle börja stänga av strömmen i ett försök att förhindra en total kollaps av landets kraftnät. Bolaget brottas sedan årtionden tillbaka med djupa skulder och har meddelat att avbrotten kan pågå ända till april. Landets invånare kan räkna med att vara strömlösa två timmar åt gången, totalt tolv gånger i fyradagarsperioder.

Landets före detta president Jacob Zuma beskylls för att ha bidragit till Eskoms ekonomiska kris. Anklagelser om att bolaget ska ha plundrats utreds nu av landets rättsväsende.

President Cyril Ramaphosa, som desperat försöker reformera Eskom för att lyfta landets problemfyllda ekonomi, har enligt Reuters kallat de senaste strömavbrotten "mycket oroande". För Ramaphosa är Eskoms framtid en ödesfråga – landet går till val 8 maj.

En total kollaps av Eskom skulle medföra stora problem för landets ekonomi. Den sydafrikanska randen har redan påverkats, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska Ingrid, 72, får pris – hjälper barn i kåkstäderna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sydafrika

Jacob Zuma

Cyril Ramaphosa

Strömavbrott