Mejla

Wolfgang Hansson

Bara överväldigande bevis kan fälla Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Robert Muellers Rysslandutredning är det största potentiella hotet mot president Donald Trump.

Men när den läggs fram krävs entydiga bevis för Trumps personliga inblandning för att han ska kunna tvingas bort från Vita huset.

Att det är många – såväl i USA som i övriga världen – som önskar att Donald Trumps dagar i Vita huset ska komma till ett abrupt slut när den särskilde åklagaren lägger fram sin utredning är ingen hemlighet.

Risken är att det hela slutar i ett antiklimax.

1 av 2 | Foto: TT
Donald Trump.

Muellers utredning har varit i det närmaste unik i så motto att han inte med ett ord kommenterat sitt arbete. Samtidigt har redan ett 30-tal personer åtalats, fem i president Trumps omedelbara närhet eller med kopplingar till hans valkampanj har erkänt brott.

Vi vet redan att hans förre personlige advokat Michael Cohen betalat två kvinnor avsevärda belopp för att de skulle hålla tyst om sina sexuella relationer med Trump. Något som betraktas som ett olagligt ekonomiskt bidrag till kampanjen att få Trump vald till president.

Vi vet att hans förre kampanjgeneral Paul Manafort dömts för skatte- och bankbedrägerier under sitt arbete som lobbyist bland annat för den dåvarande Kreml-vänliga regimen i Ukraina.
Men inget av det Manafort dömts för har skett medan han arbetade för Trump.

Ljög om möten

Vi vet att Trumps dåvarande säkerhetsrådgivare Michael Flynn ljög om sina möten med Rysslands Washington-ambassadör. Men inte heller där finns det någon bevisad direkt inblandning av Trump.

Att Ryssland försökte påverka utgången av presidentvalet har USA:s samlade underrättelsetjänster redan slagit fast. Att Trumpkampanjen varit och fiskat i grumliga vatten för att få hjälp av ryssarna att besegra Hillary Clinton är också tydligt.

Men fortfarande finns det ingenting som binder Trump personligen till de försöken. Det finns massor av rök men det är svårt att hitta den rykande pistolen.

Utan överväldigande bevis blir det omöjligt att ställa Trump inför riksrätt även om demokraterna nu har den majoritet i representanthuset som krävs för att inleda ett riksrättsförfarande. Sugna är de definitivt.

Hemligstämpla

Men för att verkligen avsätta presidenten krävs dessutom att två tredjedelar av senatens hundra ledamöter röstar för en fällande dom. Republikanerna har i dag en klar majoritet i senaten. Det enda som skulle få dem att sparka ut Trump är om det presenteras så tydliga bevis för att han samarbetat med Ryssland att det skulle vara politiskt omöjligt att blunda.

Trumps nye justitieminister William Barr kan visserligen hemligstämpla hela utredningen och därmed försöka dölja eventuella bevis mot presidenten. Men att han skulle lyckas med det utan att sanningen ändå läcker ut är inte troligt.

Demokraterna har redan gjort klart att de kommer att motarbeta varje försök att begränsa ett offentliggörande av utredningen. Ett motdrag blir att kalla Mueller till offentliga förhör i kongressen.

Skulle Muellers rapport inte innehålla mer än vi redan vet är det en framgång för presidenten. Trump har hela tiden hävdat sin oskuld och kallat utredningen en ”häxjakt”. Om Mueller efter två års utredande inte har hittat några direkta bevis mot Trump så kan det stärka presidenten.

Älskar Trump

När Michael Cohen förhörs av kongressen i veckan kan ny information komma fram som är skadlig för presidenten. Men sannolikt inte på den nivån att det skulle leda till riksrätt. Snarare handlar det i så fall om uppgifter som kan förändra väljarnas bild av presidenten snarare än att avsätta honom.

Den allmänna opinionen är redan uppdelad i de som hatar Trump och är övertygade om att han spelat under täcket med Ryssland och presidentens anhängare som älskar honom oavsett vad han gör. I mitten finns en liten påverkbar grupp.

Risken är rätt stor att det alternativ som återstår för dem som vill bli av med Trump är att vänta till presidentvalet 2020 och hoppas att väljarna röstar bort honom.

Publicerad:

LÄS VIDARE