Ett år sedan Patrik försvann: ”Det känns fortfarande lika overkligt”

Av: Malin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 22 maj 2017 var 23-årige Patrik Linfeldt på väg hem till Malmö – men kom aldrig fram. Spåren slutar i Hallsberg, men vad som har hänt efter det är ett mysterium.

Nu berättar Patriks pappa Jörgen Linfeldt om sorgen:

– Fem gånger har det hittats killar i hans ålder som inte varit identifierade i början och där vi har ringt polisen. Tiden innan man får svar är fruktansvärd.

Det har gått ett år – 365 dagar – sedan Patrik Linfeldt, 23, försvann på väg hem till Malmö.

Vad som har hänt är fortfarande ett mysterium.

– Det känns extra tung i dag på ettårsdagen. Man har det ju i tankarna från och till mest hela tiden, men idag sköljer det verkligen över en. Den här ovissheten är så tärande, säger Patriks pappa Jörgen Linfeldt till Aftonbladet.

Spåren slutar i Hallsberg

Måndagen den 22 maj 2017 steg Patrik på tåget i Falun för att ta sig hem till familjen i Malmö, men han kom aldrig fram. Inledningsvis trodde familjen att hans tåg bara var sent, ett signalfel i Hässleholm hade nämligen försenat tågtrafiken större delen av dagen.

– När han inte dyker upp med tåget försöker jag få besked om tågen, men får svaret att jag får kolla när varje Stockholmståg kommer. Det håller jag på med fram till sista tåget vid 02-tiden på natten, säger Jörgen.

1 av 2 | Foto: Privat
Patrik Linfeldt, i dag 23 år, har varit försvunnen i ett år.

Det var nu familjen började bli orolig – de hade inte hört i från Patrik på flera timmar och när de ringde kom de bara till telefonsvararen.

Alla spår efter Patrik slutar vid Hallsbergs tågstation där han har fångats på en övervakningskamera. Det visar sig att han har gått av där trots att han skulle byta tåg i Mjölby, två stationer efter Hallsberg.

”Känns som en lång mardröm”

Trots sökinsatser från polisen, Missing People och FIKK, och tips från personer som tror sig sett Patrik i olika delar av landet, har varken polisen eller familjen lyckats lokalisera Patrik. Man vet helt enkelt inte vad som har hänt.

Oklarheten har satt familjen i en kris.

– Både jag och min fru var sjukskrivna helt i över ett halvår. Det känns fortfarande lika overkligt och som en lång mardröm, säger Jörgen.

Trots detta har framför allt Jörgen arbetat intensivt för att hitta Patrik. Han beskriver hur han har suttit som en sorts sambandscentral mellan polis, Missing People, media, vänner och familj. Ett tag drevs Facebookgruppen ”Hitta Patrik” som hade över 20 000 medlemmar.

– Året har varit otroligt jobbigt där man under första tiden, när det kom in tips om att han eventuellt kunde ha setts till, slets mellan hopp och förtvivlan. Fem gånger har det hittats killar i hans ålder som inte varit identifierade i början och där vi har ringt polisen. Tiden innan man får svar är fruktansvärd.

”På ett sätt sörjer vi ju redan”

Det har gått ett år sedan sonen försvann. Patriks lillebror har hunnit ta studenten, alla högtider har gåtts igenom och Patrik har hunnit fylla år. Men ännu saknas han.

För familjen Linfeldt har ljuset i tunneln varit alla människor som engagerat sig i sökandet och hjälpt till att leta. Framför allt har Missing People och Patriks skolkamrater varit till stor hjälp i letandet.

– Vi hoppas få visshet och ett avslut. Då kan man förhoppningsvis på ett sätt komma vidare med ett sorgearbete. På ett sätt sörjer vi ju redan men kan inte göra det fullt ut för vi inte riktigt vet, säger Jörgen Linfeldt till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE