Theresa May: ”Fanns inte något alternativ”

Publicerad 2018-04-14

Det fanns inte något annat alternativ än ett militärt anfall, säger Storbritanniens premiärminister, Theresa May, om attacken i Syrien under lördagsnatten.

”Vi kan inte tillåta att användningen av kemvapen normaliseras – inte i Syrien eller någon annanstans i världen”, säger hon i ett uttalande.

Kanada, liksom Nato, stöder nattens anfall i Syrien.

Theresa May säger att Storbritannien och dess allierade har försökt stoppa användandet av kemvapen genom diplomati – men detta utan resultat. Det ledde slutligen till beslutet att anfalla Syrien för att försvaga regimens förmåga att använda kemvapen, enligt Reuters.

”Det fanns inget annat alternativ än att agera militärt”, säger Theresa May. Vidare säger hon:

”Det är första gången som premiärminister som jag måste fatta beslut om att sända brittiska styrkor in i strid – och det är inte ett beslut jag tagit lättvindigt”.

Stridsflyg från Storbritannien attackerade under natten mål väster om Homs, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att tre forskningsanläggningar har träffats – två i Damaskus och en i Homs. En elitenhet inom syriska militären har träffats, enligt SOHR.

Svar på misstänkta kemvapenattacken

Även Frankrikes president, Emmanuel Macron, kunde under natten till lördagen bekräfta att en attack beordrats.

Emmanuel Macron säger att anfallet mot Syrien riktas mot regimens användning av kemvapen.

”Det går inte att tolerera att användningen av kemiska vapen normaliseras”, säger han, enligt AFP.

Frankrike planerar att offentliggöra underrättelsematerial som innehåller bevis för att den syriska regimen ligger bakom förra veckans kemvapenattack i Douma, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Nato stödjer attacken i Syrien

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg stödjer nattens anfall i Syrien.

”Det kommer att försvaga regimens förmåga att attackera det syriska folket med kemiska vapen”, säger han i ett uttalande.

Nato har upprepade gånger fördömt Syriens användning av kemvapen och anser det vara ett tydligt brott mot internationella överenskommelser, enligt uttalandet.

Kanada stöder beslutet

Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddelar att hans regering stöder attacken mot syriska militära mål.

”Kanada stöder beslutet taget av USA, Storbritannien och Frankrike, om att vidta åtgärder för att reducera Assadregimens möjlighet att genomföra kemiska vapenattacker mot sitt eget folk”.
”Vi kommer att fortsätta arbeta med våra internationella partners för att ytterligare undersöka användningen av kemiska vapen i Syrien. De ansvariga måste ställas inför rätta”.