Mardrömssiffror för KD i ny Sifo-mätning

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2016-10-15

Med 8,2 procent gör Vänsterpartiet sin bästa notering sedan innan valet 2014, i en ny Sifo-mätning.

Samtidigt ser Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor fortsatta mardrömssiffror – långt under riksdagsspärren.

Men trots en inrikespolitiskt turbulent månad är förändringarna i opinionen små.

Sedan september månads Sifo-mätning har en budget och fem budgetpropositioner presenterats. Månaden som gått har därtill kantats av regeringsutspel, flera uppmärksammade SD-skandaler samt heta diskussioner och utspel om regeringsfrågan.

Trots det noteras inte en enda statistiskt säkerställd förändring i SvD/Sifo:s väljarbarometer för oktober.

– Det fanns inga stora reformer i partiernas budgetar som ledde till några nya riktningar. Det mesta är känt sedan tidigare, många frågor har hamrats in under lång tid, säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet till SvD.

Motigt för Kristdemokraterna

Ställningen mellan blocken är med andra ord fortsatt jämn: 38,8 procent för S, V och MP och 41,5 procent för allianspartierna. Sverigedemokraterna får 16,8 procent.

Även om det i oktobermätningen inte heller står att finna någon signifikant förändring i väljarstödet inom det borgerliga blocket är Kristdemokraternas låga väljarstöd påtagligt. Med 2,8 procent är det långt ifrån några drömsiffror för en pressad Ebba Busch Thor.

Samtidigt har partiet upprepade gånger sett siffror under fyraprocentspärren. I maj 2013 fick partiet 2,7 procent hos Sifo, skriver SvD.

Uppmuntrande siffror för Sjöstedt

Men Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt har trots det oförändrade läget ändå skäl att dra på smilbanden. Partiet får i mätningen 8,2 procent, vilket är långt bättre än sedan före valet för två år sedan, skriver tidningen. Då V fick 5,7 procent.

Bäst går det för partiet i storstäderna. Där Göteborg med 13,8 procent utgör det allra starkaste vänsterfästet, följt av Malmö och Stockholm.

Enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, kan framgångarna i opinionen förklaras av att man tar väljare från S och MP.

– Socialdemokraterna har inte längre någon stark ställning i storstäderna, men främst beror förskjutningen inom det rödgröna blocket på Miljöpartiets kris, säger Sjörén till SvD.

En kris som märkts av i flertalet tidigare opinionsmätningar. I denna får Miljöpartiet stöd av 4,4 procent.

Feministiskt initiativ får 2,1 procent i mätningen. Övriga partier 0,9 procent.

ANNONS