Centerpartiet vill riva broar för att öka tryggheten

Publicerad 2016-09-24

Centerpartiet vill satsa en miljard kronor på trygghet i utsatta områden. En del av pengarna ska gå till att förändra stadsbilden – gångbroar komma att rivas och kameror att sättas upp.

Centerpartiet vill satsa en miljard kronor för att för att öka tryggheten i civilsamhället. En av åtgärderna ska vara att direkt förändra stadsmiljön. Till exempel kan belysning förbättras, kameror sättas upp och gångbroar rivas. Det berättade Annie Lööf på en pressträff på ett hotell i central Stockholm i dag.

Otryggt planerad stadsbild

Johan Hedin sitter i justitieutskottet och är Centerpartiets talesperson i rättspolitiska frågor. Han säger att förslagen om att förändra stadsbilden bland annat kommer av studiebesök som partirepresentanter gjort i utsatta förorter tillsammans med polisen. Där har de sett flera exempel på hur omgivningar blir otrygga för medborgare och svåra för polisen att jobba i på grund av sin utformning.

Johan Hedin menar att många av problemen går att lösa med bättre planering.

Varför vill man ta bort gångbroar?

– Det är en del i att skapa tryggare miljöer. Man ska försöka undvika att ha otrygga passager, som gångbroar och tunnlar, om det går.

Han säger att det förstås inte handlar om alla broar och tunnlar och att de som sas bort skulle kunna ersättas av korsningar med säkra övergångar.

Finns det en risk att förorterna blir än mer segregerade om flera broar försvinner?

– Visst finns det det, vilket är något man måste man ta hänsyn till. Det är nämligen också viktigt att skapa rörelse in och ut ur områden för att öka tryggheten.

En del av förslaget handlar också om att sätta upp kameror. Johan Hedin säger att det inte ska bli en generell lösning då det kan vara integritetskränkande, men att det kan vara effektivt på vissa platser.

– Om det kan minska brottsligheten brukar det accepteras. Men den här frågan handlar om proportionalitet och alla beslut av det här slaget måste vägas på guldvåg, säger han.

Förslaget om trygghet

Som Aftonbladet tidigare berättat tidigare i år så har polisen identifierat 53 områden i Sverige som utmärker sig för att lida av problem med brottslighet och otrygghet. 15 av dem är rödmarkerade i rapporten som särskilt utsatta områden och det är dessa som Centerpartiets satsning riktar sig mot.

Pengarna ska fördelas under en fyraårsperiod där 600 miljoner kronor ska användas för att genomföra jobbskapande åtgärder och insatser för att förbättra integrationen, bland annat genom att utbilda mentorer.

400 miljoner kronor ska läggas på en tryggare stadsmiljö, förebyggande arbetet i skolor och grannsamverkan.