Nordkoreas internet: 28 webbplatser

Publicerad 2016-09-22

En förteckning över Nordkoreas samlade webbplatser har publicerats på hackerforumet Hacker News, skriver Vice.

Men den nyfikne surfaren har inte många sajter att välja mellan.

"Nu har vi en komplett lista över landets domännamn, och den är förvånande (eller kanske inte förvånande) liten", skriver it-teknikern Matt Bryant som hittat listan, i ett mejl till Vice.

Avslöjandet visar att landet bara har 28 webbplatser, att jämföras med omkring 335 miljoner domännamn i hela världen, enligt sajten verisign.com. Listan blev tillgänglig för hackarna sedan de nordkoreanska teknikerna – förmodligen av misstag – gjort den tillgänglig genom att ta bort en spärr i systemet.

Eget Facebook

Bland webbplatserna finns något som verkar vara en egen variant av Facebook som heter ”Friend”, det nationella flygbolaget, en sida med matrecept och Kim Il Sung-universitetet, som namngivits efter republikens grundare och den nuvarande diktatorn Kim Jong-uns farfar.

Det finns även flera nyhetssajter. Nordkoreanska kommunistpartiets tidning bjuder på rubriker som "narkotikarelaterade brott ökar bland sydkoreanska ungdomar" och "Kim Jong-un gratulerar forskarveteraner på födelsedagen", enligt Vice.

Flera av sajterna går dock inte att nå, kanske på grund av att de överbelastats av utländsk trafik sedan de blev kända för omvärlden.

TT-Aftonbladet

ANNONS

Följ ämnen i artikeln