Svenskar i bombdrama på flygplan

Publicerad 2016-04-28

Ett bombhot tvingade ett fullsatt passagerarplan med svenskar ombord att nödlanda en timme efter avgång, bekräftar flygbolaget KLM.

Alla ombord evakuerades och bombgruppen kallades ut till flygplatsen i Lima för att undersöka planet.

– En kvart innan vi landade sa flygkaptenen att det var ett bombhot mot planet, säger svenske passageraren Alexander Börjesson.

Undersökningen visade att hotet var falskt.

KLM:s flight 744 från Lima till Amsterdam avgick vid 20-tiden på onsdagskvällen, lokal tid.

En timme senare nödlandade planet på den internationella flygplatsen i Lima, Peru.

– Vi mottog ett bombhot mot vårt fullsatta passagerarplan strax efter avgång och som en försiktighetsåtgärd valde man att landa i Lima igen. Planet landade utan hinder och passagerare och personal evakuerades, säger Lisette Ebeling Koning, talesperson på flygbolaget KLM.

Kaptenen berättade för passagerarna

KLM vill inte kommentera hur hotet framförts.

När planet vände ska kaptenen ha uppgett att det berodde på ett tekniskt fel, enligt svenske passageraren Alexander Börjesson.

– Men en kvart innan vi landade sa flygkaptenen att det var ett bombhot mot planet och att det var därför vi återvände till Lima. Det var lite av en chock, det är ju inte de orden man vill höra från en kapten på ett plan. Det var ändå en relativt lugn stämning ombord, det utbröt aldrig någon panik även om vissa var mer rädda än andra, säger han.

”Bombgruppen genomsöker”

Enligt Alexander Börjesson fanns ett 30-tal svenskar ombord som hade varit i Sydamerika på en gruppresa. Vid 08.30-tiden på morgonen, svensk tid, hade de befunnit sig på flygplatsen i fyra timmar.

– Bombgruppen genomsöker fortfarande planet och vi väntar på besked om hur det blir för oss, säger han.

Klockan 09 meddelade KLM att det rörde sig om ett falskt alarm och att planet åter lyfter mot Amsterdam.