Joggande poliser – skräckexempel utomlands

Publicerad 2017-11-24

De joggande poliserna i Oskarshamn används som ett skräckexempel utomlands. Arkivbild.

På flera håll i landet kan man jogga med polisen om man känner sig otrygg på kvällsturen.
Men polisens uppskattade initiativ används som skräckexempel bland högerextremister utomlands.
– "Det här är det lilla pris man får betala för mångkulturalism", skriver Umberto Boss från italienska högerradikala partiet Lega Nord, enligt P4.

Poliserna i Oskarshamn ville skapa lugn och trygghet för joggande kvinnor genom att hänga med på kvällsturerna. Nu har nyheten om de joggande poliserna spritt sig utomlands – inte minst i högerextrema kretsar som använder det som ett skräckexempel, skriver P4 Kalmar.

Spridningen började efter att den förre partiledaren för brittiska högerpopulistiska partiet Ukip pratade om det i ett radioprogram.

”Priset man får betala”

"Vem kunde tro, för fem år sedan, att jag skulle sitta här och berätta det här om Sverige. Det är helt otroligt", sade Nigel Farage till brittiska radiokanalen LBC.

Efter intervjun har också partiledaren för Italiens högerradikala parti Lega Nord uttalat sig om Sverige.

"Det här är det lilla pris man får betala för mångkulturalism", skriver partiledare Umberto Bossi, enligt P4.

Polisen tar avstånd

Anders Pleijel, som är områdeschef vid polisen i norra Kalmar län, där Oskarshamns kommun ingår, tycker att spridningen är olycklig.
- Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är tyvärr alltid folk som tolkar saker och ting som passar deras egen agenda, säger han till TT.

Pleijel berättar att initiativet togs för att försöka råda bot på den upplevda oron och att man tydligt tar avstånd från all form av högerextremism.
- Det här är en åtgärd som hela samhället här hjälps åt med för att öka tryggheten. Inget annat, säger han.

Men det är inte första gången Sverige beskrivs som ett land i förfall utomlands. När polisen i Sverige upprättade en lista på utsatta områden spreds snabb nyheten utanför landet och högerextrema sajter beskrev de svenska "no-go-zonerna" som områden polisen inte kunde arbeta i.

USA:s president Donald använde även Sverige under sin valkampanj 2016 som ett exempel på hur illa det kan gå för ett land som tar emot för många flyktingar.

Följ ämnen i artikeln