”Ge fanken i att gilla Solsidan”

Publicerad 2011-06-04

Nu ska ”Vi gillar olika” bli störst i Sverige

Lyssna nu, Mickan.

Hör upp, Ove.

Vi har ett meddelande till ”Solsidan”:

Nu kommer vi och tar er.

Vi gillar olika.

’’Vi gillar olika’’ är Sveriges näst största Facebook-sida.

Jättekul. Verkligen.

Om det inte vore för det där ’’näst’’.

Tvåa, alltså.

Efter ”Solsidan”.

På Aftonbladet, som initierat kampanjen för rätten att vara lite hur som haver, gillar vi att vara störst. På alla sätt.

I skrivande stund har 586 302 gillat ”Solsidan”, 468 744 gillar ’’Vi gillar olika’’. Kampanjen, ett ställningstagande mot främlingsfientlighet, startades i Aftonbladet men lever sedan dess sitt eget liv och har vuxit till en folkrörelse.

Har blivit anklagade

Vilken sida tycker du är roligast, Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet?

– ”Solsidan”.

Aha, men vilken sida är viktigast då?

– ’’Vi gillar olika’’, förstås. Och den är viktig för att vi vill slå fast att det finns många olika sätt att vara svensk på. I Sverigedemokraterna finns det bara ett sätt.

Är det inte lite taskigt att vara emot ett parti som valts in i riksdagen helt demokratiskt?

– Vi har blivit anklagade för att vara anitidemokratiska på grund av kampanjen. Men vi accepterar att Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen och vi använder vår yttrandefrihet för att säga vad vi tycker om främlingsfientlighet.

Är det du som är pappa till ’’Vi gillar olika’’?

– Det var Pontus Ogebjers idé från början och den förädlades sedan av Maria Trägårdh och Sigge Ennart på redaktionen.

”Måste bli roligare”

Knäckfrågan, Janne, är ju hur vi blir större än ”Solsidan” på Facebook?

– Jag tror att vi måste bli roligare. ”Vi gillar olika” är en kampanj för att driva debatten om integration i Sverige. Jag tror det är ett utmärkt ämne för en komediserie. Den debatten är alldeles för allvarstyngd i dag. I grunden handlar det ju om hur olika människor ska leva ihop med olika bakgrund och förutsättningar. Det är roligt.

Om vi värvar Henrik Dorsin, vad säger du om det?

– Det är en idé, han är ju väldigt olika. Å andra sidan kan ju alla som gillat ”Solsidan” gå in och gilla ’’Vi gillar olika’’ och alla som gillar ’’Vi gillar olika’’ ge fanken i att gilla ”Solsidan”. Då är vi plötsligt dubbelt så stora.

Redaktionen har ansträngt sig för att låta ”Solsidan” komma till tals.

Inte så värst mycket visserligen, men dock.

Så tycker några som gillar olika

Bara genom att vara nyfiken på andra människor, annan kultur, annan mat, annat sätt att tänka kan människan utvecklas. Det är nya utmaningar som gör livet levande. Annars kunde vi lika gärna vara produkter från en fabrik.

- Katja Bårman
 

Vi är alla olika men vi är alla människor. Ett mänskligt samhälle är ett samhälle byggt av människor med olika bakgrund. Norrlänning, skåning, svensk eller turk – vi ingår alla och det är tillsammans vi kan bygga en framtid.

- Caroline Nylander
 

Vad trist livet skulle vara om vi alla var lika!!! Hela den mänskliga utvecklingen hade förmodligen avstannat av ren tristess. Människors olikheter stimulerar till utveckling, både på det personliga och universella planet.

- Sarah Åslundh
 

Om alla skulle vara likadana skulle livet vara väldigt tråkigt. Att alla är olika är bra. Allting blir mycket roligare. Jag tror inte man vill ha en vän som är exakt likadan som en själv.

- Gabriel Aspegren
 

Det finns så mycket kunskap och erfarenheter i alla människor. Livet är roligare och mer lärorikt med mångfald!

- Carina Berggren
 

Jag gillar olika för att olika folk har olika åsikter, och på så sätt så kan man ju förbättra många saker. Skulle bli tråkigt om alla var lika.

- Carlo Sicanica
 

Den dagen folk inte längre är olika är samma dag vi slutar att vara unika.

- Alexander Nordahl

Så här stödjer du Vi gillar olika

Vi gillar olika.

Känner du igen handen? Vi har lånat den från 1980-talet. Då stod det ”Rör inte min kompis” i den. Det var en uppmaning till den tysta majoriteten att ta ställning mot rasism.

Vi behöver handen igen. För mångfalden. Vi gillar inte främlingsfientlighet. Vi gillar olika.

Över 500 000 människor har redan stöttat kampanjen på aftonbladet.se och snart är vi lika många i Facebook-gruppen ”Vi gillar olika”.

Ta ställning mot främlingsfientlighet och visa ditt stöd på: aftonbladet.se/vigillarolika/

Följ ämnen i artikeln