Skottlossning i estniska försvarsministeriet

Publicerad 2011-08-11

"Kan ha inspirerats av massmorden i Norge"

Klockan var strax efter tre på torsdagseftermiddagen när det våldsamma gisslandramat på Estlands försvarsdepartement startade.

57-åriga Karen Drambjan stormade det estniska försvarsdepartementet och avfyrade flera skott.

Sedan sköts han till döds av polisen.

– Det ser ut som att han kan ha inspirerats av det som har hänt i Norge, säger Estlands premiärminister Andrus Ansip till estniska Delfi.

57-åriga Karen Drambjan stormade det estniska försvarsdepartementet och avfyrade flera skott.

Klockan var strax efter tre på torsdagseftermiddagen när det våldsamma gisslandramat på Estlands försvarsdepartement startade.

Efter att skottlossning hörts inifrån departementet omringade polisen byggnaden och flera anställda flydde skräckslagna genom fönstren på första våningen innan de evakuerades till en intilliggande teater.

Sköts till döds

När sedan ytterligare skott hördes strax före klockan fem stormade den estniska insatsstyrkan byggnaden och sköt gärningsmannen Karen Drambjan till döds.

– Det är deprimerande. Det ser ut som att någon kan ha inspirerats av det som har hänt i Norge, säger Estlands premiärminister Andrus Ansip till tidningen Delfi, och tillägger att mängden sprängmedel som Drambjan bar med sig tyder på att det kunde ha gått riktigt illa.

Enligt estniska tidningar föddes Karen Drambjan i Jerevan och tog en juristexamen 1992. Sedan dess ska han ha arbetat som advokat i staden Maardu. 2009 nominerades han till Kuopios stadsfullmäktige, men blev inte vald. Han var medlem i ett mindre vänsterparti. Politikern Dmitrij Klenski har berättat för Postimees att Drambjan brottats med personliga problem en längre tid och att hans karriär som advokat inte gått särskilt bra.

Estlands premiärminister Andrus Ansip har sagt att skytten inte har något samband med försvarsmakten och att han agerat helt på egen hand. Däremot är han känd av polisen sedan tidigare.

Förnekar gisslantagande

Tidigare har det förekommit uppgifter om att Drambjan tagit två personer som gisslan, men det förnekar den estniska säkerhetsjänsten, rapporterar AP.

Motiven för attacken är ännu okända.

Estlands försvarsminister Mart Laar befann sig inte i byggnaden under dramat.