Nu får Putin betala priset för Ukraina

Börsen. Valutan. Oljepriset.
Allt faller i Ryssland

Börsen i Moskva störtdyker. Den ryska valutan, rubeln, har förlorat nästan halva sitt värde på ett år.

Rysslands ekonomi står inför en djup nedgång.

Nu får president Putin betala priset för invasionen av Ukraina och starten av ett nytt kallt krig.

Priset är högt. Den ryska ekonomin står inför sitt värsta läge sedan Sovjetunionens kollaps.

Det är en rad faktorer som samverkar men den gemensamma nämnaren är Rysslands aggression mot Ukraina och Putins vilja att åter göra landet till en militär stormakt.

När USA och Europa införde ekonomiska sanktioner ryckte Putin på axlarna. Han rentav hånade väst genom att indirekt säga "är det där all ammunition ni har".

Sanktionerna i sig är inte av den arten att den kan knäcka Rysslands ekonomi. Däremot har de ihop med den alltmer auktoritära politiska situationen i Ryssland lett till en tveksamhet hos utländska företag om Ryssland verkligen är en marknad där man törs investera.

Förtroendet för rysk ekonomi har fått sig en allvarlig törn och den psykologiska smällen är värre än sanktionerna i sig.

Rysslands annektering av Krim och invasion av östra Ukraina handlar om mycket mer än bara Ukraina. Putins aggression har helt ritat om den säkerhetspolitiska kartan i Europa och rubbat de gamla reglerna där inga gränser flyttades med våld.

Våt filt

Den osäkerheten har skapat en oro för framtiden som ihop med skuldkrisen lagt en våt filt över all ekonomisk aktivitet i Europa och även i andra delar av världen. Kinas ekonomi - som varit en viktig motor för omvärlden - krymper också.

Den svaga tillväxten har i sin tur lett till en minskad efterfrågan på olja. Eftersom länderna i oljekartellen Opec inte parerat detta genom att minska sin produktion så har oljepriset rasat.

I somras låg priset på 110 dollar per fat. Nu har det nästan halverats till under 60 dollar.

Detta faktum är det enskilt viktigaste skälet till att Ryssland ligger illa till.

Hälften av Rysslands exportinkomster kommer från olja och gas. Försvinner halva värdet finns det inte pengar till alla utgifter som staten har i form av pensioner, försvarsutgifter och annat.

Ryssland har en stor valutareserv och nästan ingen statsskuld men på lång sikt överlever Kreml inte ett prisfall av den här magnituden.

Sammanbrott

Rubelns fall gör att ryska produkter blir billigare utomlands men samtidigt skjuter kostnaden för Rysslands import i höjden.

Experternas prognos är att Rysslands ekonomi krymper med 4,5 procent nästa år. Vanliga ryssar får mindre pengar att handla för.

Faktum är att sammanbrottet i ekonomin är det största hotet mot Putins maktställning. Hans grundmurade popularitet sedan han tog makten 1999 beror på att han ständigt levererat ökat välstånd till många ryssar. Ingen vet hur de reagerar om han inte längre klarar det.

Annekteringen av Krim var oerhört populär på hemmaplan. Ryssarna har historiskt en stor vana vid lidande och umbäranden. På kort sikt kan de dra åt svångremmen utan att gnälla. Men vad händer på lång sikt?

I bästa fall kanske krisen kan mjuka upp Putins inställning till Ukraina.