V-ledaren kräver Löfven på besked om handelsavtal

Uppdaterad 2016-06-01 | Publicerad 2015-03-18

Nu vill EU se intensifierad lobbying om det positiva med handelsavtalet med USA.

Det får Jonas Sjöstedt (V) att gå i taket – och sätta press på den svenske statsministern.

– Jag förväntar mig att Stefan Löfven slår fast att vi inte går med på att driva propagandakampanjer för ett avtal som är så ifrågasatt och har så stora svagheter, säger han.

På torsdag när EU:s stats- och regeringschefer samlas för toppmöte i Bryssel väntas det planerade frihandelsavtalet mellan Europa och USA, TTIP, vara en av frågorna. Enligt sajten Euractiv visar skrivningarna inför mötet att EU nu vill att kommunikationen kring avtalet ska intensifieras i medlemsländerna – och det positiva lyftas fram.

På engelska citerar man en skrivning som säger:

"EU och USA bör göra allt för att avsluta förhandlingarna före årets utgång. Medlemsstaterna och kommissionen bör intensifiera sina insatser för att sprida avtalets fördelar samt öka transparensen och dialogen med det civila samhället."

Kräver besked av Löfven

Vänsterpartiet har länge kritiserat stora delar av TTIP ur ett demokratiperspektiv.

Att EU nu vill att avtalets positiva delar ska lyftas fram gör Jonas Sjöstedt mycket upprörd.

– Det är eländigt. Jag förväntar mig att Stefan Löfven på Europeiska rådets möte senare i veckan säger att vi i Sverige inte går med på att bedriva propagandakampanjer för ett avtal som är så ifrågasatt och har så stora svagheter, säger han.

När EU-nämnden i riksdagen i eftermiddag samlas för samråd med den svenske statsministern inför toppmötet kommer Sjöstedt att ta upp lobbyingen.

– Det kommer jag att göra, tydligt och klart. Jag ska begära ett besked av Löfven. Det handlar om regeringens trovärdighet. De sa själva i sin regeringsförklaring att de inte vill ha handelsavtal som inte respekterar demokratin.

Avsnittet V-ledaren hänvisar till fanns i Stefan Löfvens regeringsförklaring från den tredje oktober förra året och löd: "Regeringen kommer att arbeta för progressiva internationella handelsavtal och riva handelshinder samtidigt som vi står upp för miljön, löntagarnas intressen och människors hälsa. Handelsavtal ska respektera demokratiskt fattade beslut.".

”Får inte ske”

Det Jonas Sjöstedt främst vänder sig emot i avtalet rör företagens långtgående möjligheter.

– Avtalet innehåller en möjlighet för företagen att överklaga demokratiska beslut som minskar deras vinst. Vi kan se att tobaksbolag har använt sådana klausuler för att stämma länder som vill ha märkning på cigarettpaket. Och också oljebolag som har stämt delstater i Kanada för att de inte vill använda miljöskadliga metoder för att ta fram olja. Det här får inte ske. Det här får inte skrivas in i avtalet. Det är dags att Sveriges regering säger ifrån.

Det är dock inte bara V som varit kritiskt till TTIP. Runt en miljon namnunderskrifter har samlats in mot avtalet från olika organisationer, främst inom miljörörelsen och från fackligt håll i Europa. Även svenska fackliga organisationer har varit skeptiska till delar av avtalet och krävt bättre balans mellan företagens och arbetstagarnas rättigheter inom TTIP.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson är i grunden positiv till avtalet, men har tidigare lyft fram att arbetstagarnas intressen måste säkras.

– Risken med frihandelsavtal är att man också förhandlar bort fackliga rättigheter. Det måste stå i TTIP att fackliga rättigheter och kollektivavtal aldrig någonsin under några omständigheter får ses på som handelshinder, har han tidigare sagt till Europaportalen.

ANNONS