9 av 10 sjuksköterskor på SÖS barnakut hotar säga upp sig

Risk för personalflykt på Södersjukhuset

Uppdaterad 2018-12-04 | Publicerad 2018-11-29

På Södersjukhusets barnakut råder just nu upprorsstämning bland sjuksköterskorna.

Ett nytt avtal som innebär mer arbete men flera tusen mindre i lön gör att nästan hela personalstyrkan planerar att säga upp sig. 

— Om sjukhusledningen inte backar från avtalet, har vi inte råd att jobba kvar, säger en av sjuksköterskorna, som Aftonbladet pratat med. 

Arbetstidavtalet har varit giltigt sedan första september förra året men nu ska de avdelningar som hittills inte ingått i det kopplas in på avtalet, bland annat Södersjukhuset som arbetsgivaren ska kopplas in på avtalet första april nästa år. Avtalet kan komma att innebära att sjuksköterskorna förlorar upp till 8000 kronor var i lön varje månad, samtidigt som arbetsvillkoren förändras med kortare vila mellan arbetspassen.

Majoriteten av sjuksköterskorna på barnakuten och barnavdelningarna planerar nu att säga upp sig – om avtalet går igenom.

– I förlängningen innebär det här att patientsäkerheten hotas och att trycket på barnsjukvård kommer att öka på andra håll i Stockholm, säger en sjuksköterska.

”Vill ha kvar så mycket som möjligt av ersättningen”

Sammanlagt berörs omkring 500 sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor på Södersjukhuset av det nya avtalet.

– Vi sitter i intensiva diskussioner kring det här, det är ingenting som är klart ännu. Vi kommer inte skynda på det här för att få en snabb lösning för arbetsgivaren utan kommer att jobba för att ha kvar så mycket som möjligt av ersättningen, säger Gunilla George, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

Sjuksköterskorna vid barnakuten och barnavdelningarna har i dag skrivit ett gemensamt uppror till berörda chefer, Vårdförbundet samt till Stockholms Läns Landsting.

Robert Johansson (S) personalpolitisk talesperson i landstingsfullmäktige menar att signalerna från personalen måste tas på allvar:

– Jag har varnat för det här i landstingsfullmäktige. Man har sagt att det ska tas hänsyn till tidigare modeller och sköta det här lokalt, men det är väldigt tydligt att det här kommer uppifrån, trots blågröna majoritetens tal om decentralisering. Jag är djupt oroad för att det kommer bli en personalflykt. 

”Har förståelse för att folk är upprörda”

Södersjukhusets VD Mikael Rönsiö säger att han har förstår att det rör upp känslor.

– Det är klart att vi tar det på största allvar, vi har stor förståelse för att folk är upprörda, säger Mikael Rönsiö.

– Samtidigt ska man komma ihåg att många påverkas positivt av det här och får bättre arbetsförhållanden, sen är det några som ser ut att förlora på det.

Ska man inte ta hänsyn till de gamla avtalen som de haft?

– Vi jobbar för att hitta en lösning. Jag har ingen möjlighet att själv rucka på det här, det är kollektivavtal som gäller för landstinget. Däremot kan jag ta aktiva initiativ på hur man ska kunna hitta en lösning, säger Rönsiö.