"Utan medicinerna hade jag varit död nu"

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-07

De svåra cancersmärtorna försvann för Ivar Liller, 71

Ett svindyrt läkemedel som inte bara förlänger livet – utan även skänker livskvalitet den sista tiden vid prostatacancer.

För Ivar Liller, 71, kom medicinen som en räddning.

– Utan den hade jag väl varit död vid det här laget, säger han.

Ivar Liller var 57 år när han fick diagnosen prostatacancer. Den var aggressiv. Han opererades och strålades. Ett år senare fick han veta att cancern spridit sig. Det var 14 år sedan.

– Jag trodde att jag hade jättekort tid kvar att leva, men nu har det gått lång tid.

Ivar strålades och fick hormonbehandling. PSA-värdet sjönk till noll, men efter fyra år började det stiga igen. Cancern hade åter börjat växa och han påbörjade hormonbehandling 2006.

– Enkelt uttryckt så är det som omvänd doping, musklerna förtvinar, du blir svag, säger han.

Den cancer som började växa i prostatan hade spridit sig till skelettet. 2014 slutade hormonbehandlingen att fungera, inte heller cellgifter hjälpte. PSA-värdet steg till skyhöga 800.

”Jag var jättenedgången”

Ivar led av outhärdliga skelettsmärtor.

– Det var ett helvete, berättar han.

– Jag var jättenedgången. Jag hade fruktansvärt ont i ryggen, drog i mig morfintabletter men de hjälpte inte. Jag kunde inte sitta, inte ligga, utan gick runt i vårt hus på Fårö tills jag stupade.

Ivar bor med sin hustru Birgitta, 71, i en lägenhet i Sundbyberg, men de tillbringar mycket tid i sommarhuset på Fårö på Gotland.

– Den här cancern äter skelett. Skelettet blir skört, det smulas sönder som corn flakes, säger Ivar.

När inga behandlingar hjälpte bestämde hans läkare att han skulle få pröva medicinen Zytiga. Den är svindyr och kostar 26 000 kronor för 30 dagar. Den ingick inte i läkemedelsförmånen, men landstinget betalade.

Mådde snabbt bättre

Det var i oktober förra hösten som Ivar började med medicinen. Han fick hämta ut den på sjukhuset.

Medicinen är avsedd för patienter vars prostatacancer spridit sig till andra delar av kroppen. Den ges när varken hormonbehandling eller cellgifter hjälper, men kan även ges före cellgifterna.

Ivar mådde snabbt mycket bättre och PSA-värdet sjönk till 120.

– Efter det äter jag inga smärtstillande, inte ens en Alvedon.

I juni beslutade TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, att Zytiga ska ingå i läkemedelsförmånen. Det innebär att Ivar numera kan hämta ut medicinen på apoteket på recept.

Kan åter njuta av tillvaron

Kliniska studier visar, enligt TLV, att överlevnaden ökar med 4,5 månader med Zytiga tillsammans med medicinen Prednisolon, jämfört med placebo. Patienterna mår också bättre.

• Vad har medicinen betytt för dig?

– Ja, utan den hade jag väl varit död vid det här laget. Det är vad jag utgår från i och med att jag gått igenom varenda behandling som fanns och inget hjälpte. Så det har väl betytt att jag fortfarande lever och med en hygglig livskvalitet också, säger Ivar.

Sedan dess kan han åter njuta av tillvaron med sin kära Birgitta.

– Vi promenerar, fiskar, reser, umgås med familj och vänner. Och så är vi båda engagerade i Prostatabröderna. Det är stödförening för prostatacancerdrabbade och deras anhöriga, berättar Ivar Liller.

Prostatacancer - vanligaste cancern bland män

Prostatacancer

Tumörsjukdom i prostatan.

Vanligaste cancern i Sverige.

Drabbar cirka 10 000 män årligen i Sverige.

Orsakerna är inte klarlagda. Cirka 10 procent av fallen är ärftliga.

Genomsnittsåldern vid diagnos är 70 år. Sällsyns hos män under 50 år.

Prostatacancer ger i ett tidigt stadium ofta inga symtom. Kan orsaka dessa problem: behov av att kissa ofta, oförmåga eller svårigheter att kissa, smärta vid urinering, erektionssvårigheter, smärtsamma utlösningar, blod i urin eller sädesvätska, smärtor eller stelhet i längdrygg, höfter eller i lårens överdel.

Ca 90 000 män lever med sjukdomen.

Årligen dör cirka 2 400 i prostatacancer.

Källor: Prostatacancerförbundet; NPCR.

Postatacancerförbundet

En riksorganisation med regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående.

Väcker också opinion för en bättre vård som ska bidra till högre livskvalitet samt stöder forskning och utveckling genom Fonden mot prostatacancer.

Mustaschkampen 2015

Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet för att öka uppmärksamheten kring sjukdomen och samla in pengar till forskningen.

Skänk ditt bidrag till:

Fonden mot prostatacancer: Pg 900101-7 Bg 900-1017

Swisha din gåva på 1230 5662 73

SMS:a Blått100 till 729 29 för att skänka 100 kr

Läs mer om Mustaschkampen här.

PSA

Ett prostataspecifikt antigen - ett protein som bildas i prostatakörteln. Det finns normalt i låga halter i blodet men vid prostatacancer är halterna förhöjda. Förhöjda PSA-värden behöver dock inte betyda prostatacancer utan även godartad prostataförstoring och infektioner i prostata kan ge förhöjda värden. Det är ett enkelt blodprov.

Så kan du hjälpa

Medverka i Mustaschkampen 2015 mot prostatacancer!

Sma:a Blått50 eller Blått100 till 729 29 för att skänka 50 eller 100kr.

Eller swisha valfritt belopp på nummer 1230 566 273.