Tobias Billström på väg mot toppjobb

Publicerad 2015-05-15

Tobias Billström (M) kandiderar till posten som högste chef för International Centre for Migrations Policy Development (ICMPD).

Förste vice talman Tobias Billström (M) kandiderar till posten som högste chef för International Centre for Migrations Policy Development (ICMPD) i Wien. Regeringen stödjer hans kandidatur.

Valet av ny Director General sker i september, och tre kandidater tävlar om jobbet. Får Billström det lämnar han riksdagen och arbetet som förste vice talman. Själv tror han att han har goda chanser.

– När jag avgick som migrationsminister förra året var jag den längst sittande migrationsministern i EU. Jag har lång erfarenhet av migrationsfrågor och ett omfattande kontaktnät, så jag tror att jag kan göra nytta, säger Billström till TT.

Svenskt ordförandeskap

ICMPD har 15 medlemsstater och sitt säte i Wien med kontor i Bryssel, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika. Organisationen grundades 1993 och har till syfte att främja en hållbar migrationspolitik och fungera som ett stödorgan för regeringar och organisationer i arbetet med att skapa rättssäkra migrationssystem.

Företrädare för de 15 medlemsstaterna utgör en ledningsgrupp med roterande ledarskap. Sedan 1 januari i år innehas den uppgiften av Sverige, närmare bestämt av justitieminister Morgan Johansson (S).

Nytt fokus

– Valprocessen startar nu och avgörs den 30 september. Till dess ser jag fram emot att fortsätta mitt uppdrag som förste vice talman, men mitt fokus kommer att ligga på att bli vald, säger Billström.

Morgan Johansson välkomnar Billströms kandidatur.

– Det är glädjande att vi har en svensk kandidat med lång erfarenhet och så mycket kunskap om området som Tobias Billström. Han har ett stort intresse och starkt engagemang för migrationsfrågorna och erfarenhet både av migrationens möjligheter och utmaningar. Under sina åtta år som migrationsminister har han skaffat sig ett stort kontaktnät såväl inom som utanför EU. Det gör honom till en stark kandidat. Han har den svenska regeringens fulla stöd, säger Johansson.

TT

Följ ämnen i artikeln