Galna vädret – nu kommer värmen

Reporter: Kerstin Danielson

Publicerad:

”Kan stiga 20 grader på några timmar”

1 av 2 | Foto: THINKSTOCK

Kölden släpper greppet om Sverige.

Redan till helgen börjar det töa.

Räkna med plusgrader långt upp i landet i veckan som kommer.

– Värmen kommer från sydvästra Europa, säger Hampus Sellman, meteorolog på SMHI.

Det är snabba ryck nu. Från tvåsiffrigt minus i veckan som gick till plusgrader i helgen på en del håll.

– Det är inte helt ovanligt vintertid att temperaturen skiftar från väldigt kallt till varmare, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

Lågtryck förklaring

Förklaringen är att ett lågtryck nu tar över efter den senaste tidens högtryck.

– Det har varit väldigt kallt närmast marken med 40 minus i Norrbotten. När lågtryck västerifrån har med sig varmluft och det börjar blåsa, som nu, så kan temperaturen stiga 10-20 grader på några timmar, säger Martin Hedberg.

Redan på lördagen rör sig lågtrycket, och varmfronten, in från väst. Molnen och vind från havet dämpar kylan.

– Mild luft tar sig in framför allt över södra Sverige under veckan som kommer, säger Hampus Sellman, meteorolog på SMHI.

– Framåt tisdag kan det bli tre-fyra plusgrader i Götaland, framåt torsdag kanske till och med sju plus i stort sett hela Götaland.

Skåne kan få upp till åtta plusgrader på onsdag.

Häver sig upp

Termometer häver sig upp över nollan även i Svealand, men inte lika mycket.

– I Norrland blir det också mildare. Plusgraderna når upp till Umeå tisdag, sen blir det kallare igen, säger Hampus Sellman.

Till och med i köldhålen i Dalarna och i det inre av Lappland blir det mildare, men allt är relativt.

– Kommande vecka, tisdag och onsdag, handlar det om tre-sex minus där.

Nederbörd då? Under morgontimmarna på lördagen börjar det snöa på västkusten, enligt prognosen. Snöområdet fortsätter österut och försvagas.

– Götaland och Svealand, de västra delarna, och mellersta Norrland, kan få ett par centimeter snö, säger Hampus Sellman på SMHI.

Ihållande regn

På onsdag väntar ihållande regn i Götaland och Svealand. Det lågtryck som kommer då är en rest av vinterstormen Jonas som slog till med full kraft mot USA:s ostkust under fredagen.

Uppåt Dalarna är det fortfarande vinterförhållanden i mitten av veckan. Där faller nederbörden som snö, även om det kan bli någon plusgrad någon dag.

Eftersom marken fortfarande är kall så ligger snön kvar.

– Det är alltid lurigt när det växlar mellan plusgrader och minus. Först smälter snön och sen fryser det på tillfälligt under natten, säger Hampus Sellman på SMHI.

Antingen eller

Den här vintern har inte varit mitt emellan - det har varit antingen eller, konstaterar meteorolog Martin Hedberg på Vädercentralen.

– I november, december och någon dag in i januari så låg temperaturen fem-tio över det normala. Nu har det varit fem-tio grader kallare än normalt.

– Många är förvånade, särskilt i sydligaste Sverige, över kylan.

Martin Hedberg varnar för att den varma luften innehåller mycket fukt.

– Den kondenserar vid noll grader, bygger is på trottoarer och trappor och det kan bli rejält halt. På med broddarna, säger han.

Is på kall mark

Det kan bli halt på vägarna också.

– Hårt packad snö är sträv, det vet alla som kört bil i Jämtland, Härjedalen och norröver, säger Martin Hedberg.

– Tre-fem plusgrader - och nederbörd som kommer som regn eller blötsnö - ställer till problem. Det har varit rejält kallt, framför allt på marken. Nu kommer det in mildare luft och ju varmare den är desto mer fukt innehåller den. Då bildas is på den kalla marken.

– Håll avstånd - även om du själv vinterdäck så kanske andra trafikanter inte är utrustade på samma sätt.

Kan vi hoppas på att vintern kommer tillbaka?

– Det tycker jag. Enligt de senaste prognoserna ser det ut att bli lite kyligare igen i slutet av nästa vecka. Götaland får strax över noll, Svealand runt nollan eller ner mot minus tre. I Norrland ser det ut att bli tre-åtta minus och säkert kallare på en del håll, säger Hampus Sellman på SMHI.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN