Djurhemmen fulla av övergivna katter

”En budgetvariant av hunden”

Av: Claes Olsson

Publicerad:

Allt fler katter lämnas vind för våg, enligt flera föreningar som arbetar för att höja djurets status.

– Katten är en budgetvariant av hunden, säger Eva Vikman Årblom på Sundsvalls djurhem.

Att katter överges i Sverige är inget nytt fenomen, men det ser inte ut att bli bättre. Sundsvalls djurhem är fullt av hemlösa katter och telefonen ringer hela tiden, rapporterar SVT Västernorrland.

– Det är ett högre tryck nu. På sommar, höst och vår kommer det in mycket katter, säger Eva Vikman Årblom, på Sundsvalls djurhem, till Aftonbladet.

Hon menar att det till stor del är kattens låga status som ligger till grund för problemet. Den som är ute efter att köpa en hund ger sig in i det med en annan nivå av seriositet.

– Många tänker att en katt klarar sig själv. Att det är ett enkelt husdjur att ha. Men en katt kräver lika mycket som en hund. De behöver tillsyn, ett bra foder och kastrering, säger Eva Vikman Årblom.

1 av 2 | Foto: Hasse Holmberg/TT
Arkivbild.

Förslagen ska höja kattens status

En utredning har tidigare visat att det som djurhemmen säger stämmer. Man har därför pekat ut ett antal åtgärder för att utöka skyddet för katter. Enligt dessa måste kattägare se till att id-märka och registrera sina djur. På så sätt ska kattens status höjas.

– Vi hoppas att id-märkning ska lagstadgas. Då kan man lättare identifiera ägare så att de får stå till svars om de överger en katt, säger Eva Vikman Årblom.

– Som det är nu är katten en budgetvariant av hunden.

Utredningen ska ut på remiss innan regeringen bestämmer om förslagen ska resultera i lagförslag.

Publicerad:

LÄS VIDARE