50-tal nya restauranger i Malmö

Publicerad:
Babak Karimi är en av dem som öppnat upp en restaurang i Malmö i coronatider.
Foto: Munchies Burgers
Babak Karimi är en av dem som öppnat upp en restaurang i Malmö i coronatider.

NYHETER

Restaurangnäringen har gått på knäna under coronakrisen.

Samtidigt har Malmö fått närmare 50 nya restauranger i år, enligt P4.

– Det är inte så att du bestämmer dig för att öppna en restaurang när corona inträffade, säger Babak Karimi, VD för Munchies Burgers, till Aftonbladet.

Hotell- och restaurangbranschen har drabbats hårt av coronakrisen och flera kända Malmörestauranger har under våren gått i konkurs.

Trots de tuffa tiderna har det enligt P4 Malmöhus, som hänvisar till statistiska centralbyrån, startat 47 nya restauranger i Malmö sedan årsskiftet.

Ett av de färska tillskotten på Malmös restaurangkarta är hamburgerbaren Munchies Burgers på Engelbrektsgatan, vilken startade upp i Bord 13:s gamla lokaler.

Lång planering - med dålig tajming

– Det är inte så att du bestämmer dig för att öppna en restaurang när corona inträffade. Det bestämmer du kanske två år innan. Corona bara hände samtidigt, säger Babak Karimi, VD för Munchies Burgers, och fortsätter:

– Då får du antingen skjuta fram planerna du arbetat på i minst två års tid eller fortsätta med planerna, oavsett den nuvarande situationen.

Han medger dock att det varit tuffa tider för att öppna upp en ny restaurang.

”Vanskötsel av pengar”

– Det var, och är, väldigt stressfullt. Ingenting sånt här har inträffat i modern tid, i en så global skala, vilket gjort det väldigt stressfullt, säger han.

Sveriges annorlunda sätt att hantera coronapandemin, besked som förändrats och bristfälliga stödpaket till restaurangnäringen har alla enligt Babak Karimi varit faktorer som försvårat för nyföretagarna.

– Hjälppaketen är en vanskötsel av pengar, slår han fast.

”Väldigt lyckligt lottade”

Trots att kundkretsen inte blivit den tänkta, då det närliggande universitetet haft distansundervisning och kontoren tömts på personal, är han ändå nöjd med att de var en av restaurangerna som öppnade upp i Malmö under våren.

Affärerna har trots allt gått runt, även om en osäkerhet finns med en världsekonomi som behöver återhämta sig.

– Sett till alla omständigheter vi mött är vi väldigt lyckligt lottade. Men samtidigt som 50 restauranger har öppnat har många mer fått stänga eller gått i konkurs.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE