Två år bakom ratten för Nouf: Det är frihet!

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Sofia Eriksson/TT
Nouf Abuljadayel hos en bilhandlare i Jidda inför det att det blev tillåtet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien.

NYHETER

Så snart det var tillåtet tog Nouf Abuljadayel plats i förarsätet i Saudiarabien. Det var inte första gången som hon körde bil, men den här gången var det annorlunda.

– Jag kände mig fri, säger hon till TT.

Hon hade redan körkort efter att ha bott flera år i Egypten. Och hon hade visserligen också tjuvkört sin kusins bil på undanskymda platser i Jidda. Men när Nouf Abuljadayel skulle åka hem från sin syster för två år sedan var det plötsligt tillåtet för henne att köra – och hennes bror bad henne att ta plats i förarsätet.

– Jag var nervös och upprymd på samma gång, men jag bara gjorde det. Snacka om frihet! säger Abuljadayel till TT.

Utländska körkort

De första 19 månaderna efter det att körförbudet hade slopats utfärdades över 170 000 körkort till kvinnor i Saudiarabien, rapporterade den statliga nyhetsbyrån SPA med hänvisning till offentlig statistik i början av mars. Majoriteten av kvinnorna som fick ett saudiskt körkort hade precis som Nouf Abuljadayel förarbevis från ett annat land.

– De första tre månaderna var det okej att köra med vilket körkort som helst. Sedan behövde jag ett saudiskt körkort, så jag gick och gjorde ett test. Det tog bara fem minuter och var lätt gjort, säger Abuljadayel.

– Men min syster hade inget körkort sedan tidigare så hon var tvungen att ta 18 lektioner på trafikskola och sedan köra upp.

"Män har accepterat"

Tidigare var Nouf Abuljadayel hänvisad till taxiappar eller familjens chaufför för att ta sig till jobbet, gymmet eller gallerian. Men nu kör hon oftast själv.

När TT träffade henne i Jidda i april 2018 drömde hon om att rulla fram på vägarna i en röd Mustang – men det har inte blivit verklighet.

– Sorgligt nog. Jag jobbar inom bilindustrin och träffade en rallyförare som sade att växellådan var gjord i Kina och att det ofta kunde bli problem. Så jag ändrade mig och nu kör jag min pappas bil, säger hon.

– De flesta kvinnor jag känner kör själva nu. Och det som har chockat mig mest är att så många män har accepterat det. Inte alla förstås, men de flesta har varit respektfulla ända från början.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN