Läkare missade cancer – 18-årige Elliot dog

Uppmanade pojken att ta kontroll över smärtan

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

18-årige Elliot Gustavsson fick oförklarligt ont i ansiktet – en dryg månad senare var han död. Hans föräldrar sökte gång på gång hjälp hos vårdcentralen men där togs inte symptomen på allvar.

– Min son kunde ha levt i dag om de utrett hans tillstånd ordentligt tidigare. Cancern var behandlingsbar, säger Johan Gustavsson, Elliots pappa.

Den 23 februari börjar Elliot Gustavsson klaga på smärta i käken och ansiktet. Smärtan är intensiv och kommer mest kvällstid.

– Det kommer plötsligt. Han säger att det känns det som om någon försöker dra ut tänderna på honom, säger Anette Olsson, Elliots mamma.

Elliot och hans föräldrar misstänker att det kan vara något fel på tänderna och beställer en tid hos tandläkare. Men tandläkaren hittar inget utan skickar en remiss till en käkspecialist.

Dagen efter söker Elliot vård på vårdcentralen Närhälsan Sannegården i Göteborg. Mamma Anette minns besöket väl.

– Läkaren kändes helt ointresserad och oempatisk. Det kändes som om vi var där på nåder.

Läkaren ställde diagnosen trolig Trigeminusneuralgi – nervsmärta i ansiktet som kan bero på olika saker. Denne skrev även ut Saroten till Elliot – ett läkemedel mot depression och långvarig smärta. Mamma Anette tyckte det var konstigt att det inte togs något blodprov på Elliot. Läkaren lyssnar inte heller på hans hjärta eller lungor.

– Läkaren lägger bara handen på hans hjärta och säger ”Såja”. Det känns som läkaren hade bestämt sig för att det var ångest, säger Anette.

Elliot Gustavsson, 18.
Foto: PRIVAT
Elliot Gustavsson, 18.

Elliot skriker av smärta

Medicinen hjälper inte. Istället blir Elliot allt sämre. Han har så ont att han stundtals ligger i fosterställning på golvet och skriker. Han sover inte och duschar på nätterna i ett desperat försök att ta kontroll över smärtan.

Både mamma Anette och hans pappa Johan Gustavsson är rejält oroliga. De ringer upprepade gånger till vårdcentralen för att boka ett återbesök men får ingen tid. Till slut får Elliot en tid den 18 mars.

Detta trots att käkspecialisten på odontologen skickat en akutremiss till vårdcentralen. Man skriver att ”önskar att ni kallar patienten på nytt för utredning och uteslutande av allvarig diagnos.”

– Jag känner mig maktlös och ägnar en stor del av mina dagar åt att försöka hjälpa Elliot, säger Johan Gustavsson, Elliots pappa.

Johan vädjar i ett brev till vårdcentralens enhetschef och får då tiden ändrad till den 16 mars.

Tror själv att det är cancer

Elliot, som är samhällsintresserad och tillbingar mycket tid vid datorn, har själv börjat leta svar.

– Han sa att i värsta fall har jag cancer och i bästa fall ”självmordssjukan” med livslång smärta, säger Johan Gustavsson, Elliots pappa.

Den 10 mars fyller Elliot 18 år. Föräldrarna upplever att han är plågad men försöker hålla god min.

Två dagar efter söker de hjälp på akuten för honom. Akuten skickar hem honom och menar att han får söka sig till sin vårdcentral.

– Då var det något som hände med Elliot. Han gav upp hoppet om att få hjälp, säger mamma Anette.

När Elliot till slut har sitt återbesök på vårdcentralen känner han sig mycket dålig. Och trots att Elliot är blek, svag och har svullen buk håller läkaren fast vid ursprungsdiagnosen.

Elliot uppmanas också att ta kommandot över smärtan.

Ett dygn efter är Elliot så dålig att han badar i svett. Pappa Johan tar pulsen och inser att något är riktigt illa. Under flera timmar är pulsen mellan 130 och 150 slag per minut.

Foto: ANDERS DEROS/AFTONBLADET
Elliot Gustavsson dog I cancer när han precis fyllt 18 år. Föräldrarna Anette Olsson och Johan Gustavsson anklagar vårdcentralen för att inte utrett sjukdomen i tid.

Efter att ha stått i telefonkö till sjukvårdsupplysningen i två timmar och 45 minuter får Johan rådet att åka till akuten. Elliot själv är orolig för att bli hemskickad.

– Han säger ”Vad ska jag säga för att få stanna?”.

Men denna gång slussas Elliot vidare in på sjukhuset. Pappa Johan uppmanas att vänta i bilen utanför. Efter tre timmar kommer en läkare ut.

– Han säger att Elliot är sjuk men att de ännu inte vet vad det är för fel.

Elliot läggs in för utredning. Den 20 mars kommer beskedet att han har någon form av lymfcancer. Man tar ytterligare prover och sätter in cellgifter. Men behandlingen kommer för sent.

Kroppsspråket sa allt

Den 26 mars blir Elliot akut sämre och hamnar på intensiven.

– Jag minns att det först var fem personer med honom på rummet. Sedan kom 10 till rusande. Men de gav hela tiden lugnande besked. Jag antar att de inte vill ha en uppriven förälder inne på rummet också, säger Johan.

Efter en stund kom en läkare ut och sa att Elliot var död.

– Jag fick en chock. Det kändes som en film – helt overkligt. Han hade varit stabil.

Foto: ANDERS DEROS/AFTONBLADET
”Jag ringde henne och sa att det är bäst att du kommer in. Jag vågade inte säga det på telefon - då hade hon kanske kört i diket”, berättar Elliots pappa.

Efter en stund kom nästa svåra utmaning. Att meddela den hemska nyheten till Anette.

– Jag ringde henne och sa att det är bäst att du kommer in. Jag vågade inte säga det på telefon – då hade hon kanske kört i diket.

Anette minns den dagen med fasa. När hon kom till sjukhuset möttes hon av en sjuksköterska med allvarlig min. De tog hissen upp till intensiven. På avstånd kunde hon se Johan röra sig fram och tillbaka i korridoren.

– Hans kroppsspråk sa att något var allvarligt fel. Meterna fram till Johan var olidliga, berättar Anette med tårar i ögonen.

Anette bröt ihop när hon fick höra att Elliot var död.

Ett team med läkare och kurator förklarade att Elliot fått organsvikt. Till slut hade hjärtat stannat.

– Det är inte som på film där man kämpar länge. De hade gjort tre försök med hjärtstartare. När det inte hjälpte höll de honom i handen tills det var över, berättar Johan.

Foto: ANDERS DEROS/AFTONBLADET
Elliot hade en förkärlek till USA, säger föräldrarna.
Foto: ANDERS DEROS/AFTONBLADET
Två porträtt av Elliot tillsammans med brinnande ljus.

På ovanvåningen i villan brinner två levande ljus. Bredvid dem står två portträtt av Elliot.

I vardagsrummet syns en fräck tapet av skyskrapor i USA.

Johan berättar att sonen var väldigt intresserad av Amerikansk historia och hade stenkoll på samhällsliv och politik i USA.

– Ett år innan valet i USA sa han till mig att jag borde satsa pengar på att Trump skulle vinna. Han gav 20 gånger pengarna då, berättar Johan.

Elliot hade även varit mycket aktiv på nätet och fått många vänner från andra länder. De blev oroliga när han plötsligt försvann och lyckades hitta Johan på nätet. Han fick då meddela att Elliot gått bort.

Foto: PRIVAT
Elliot Gustavsson fick en aggressiv cancer. Han blev bara 18 år.

Vill flyga till Elliot

Men allra värst har det varit att berätta för lillebror Benjamin. Han har tagit förlusten mycket hårt.

– Han har drömt att vi ska flyga och hälsa på Elliot i himlen. Att jag kommer fram men han inte får tillräckligt luft under vingarna för att lyfta, säger Anette.

Hon och Johan har svårt att förstå hur det kunde gå så illa. Att en fullt frisk 18-åring plötsligt kunde bli dödligt sjuk och inte tas på allvar.

I efterhand har de förstått att cancern som Elliot hade heter Burkitts lymfom. Den är aggressiv men behandlingsbar.

– Den fördubblar sig varje dygn och på en vecka har den spridits sig i kroppen 64 gånger mer. Min son hade haft stora chanser att klara sig om han utretts ordentligt tidigare.

De har anmält vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg. Det var också något Elliot ville.

– När han låg på sjukhuset sa han  ”Du måste driva det här mot vårdcentralen. Vad som än händer”, säger Johan.

Han och Anette hoppas att anmälan ska leda till någon konsekvens för läkaren på vårdcentralen.

– Vår åsikt är att hon inte ska jobba som läkare längre. Så här får det inte gå till, säger Anette.

Foto: ANDERS DEROS/AFTONBLADET
Publicerad:

LÄS VIDARE