Brittiska överhuset godkänner stopplagen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Premiärminister Boris Johnson tampas med en tjur på besök i Skottland på fredagen.
Foto: Andrew Milligan/PA/AP/TT
Premiärminister Boris Johnson tampas med en tjur på besök i Skottland på fredagen.

Det brittiska överhuset har godkänt den lag som oppositionen hoppas ska stoppa en avtalslös brexit den 31 oktober.

Därmed ökar den redan stenhårda pressen på Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

På fredagseftermiddagen kom beskedet att överhuset godkänner den lag som är tänkt att stoppa regeringen från att lämna EU utan avtal.

Lagen tvingar Johnson att av Bryssel begära en tre månaders förlängning av brexitprocessen om det brittiska parlamentet inte har godkänt något avtal med unionen. Avsikten med lagen är att hindra Storbritannien från att "krascha" ut ur EU den 31 oktober utan något avtal i ryggen.

Tidigare under fredagen meddelade Labourpartiets utrikeschef Emily Thornberry att partiet kommer att rösta nej till regeringens nya vädjan om nyval.

– Vi måste vara absolut säkra på att vi inte hamnar i ett läge där valet används som distraktion medan regeringen på något listigt vis knuffar ut oss utan avtal, säger Thornberry.

Taktik om datum

Enligt BBC är partiet överens med Liberaldemokraterna, Skotska nationalistpartiet och walesiska Plaid Cymru om att antingen rösta nej eller avstå i måndagens omröstning. Därmed blir det omöjligt för Johnson att samla nödvändiga två tredjedelars majoritet.

– Vi måste se till att vi kommer förbi den 31 oktober och en förlängning av artikel 50 (EU:s utträdesprocess), förklarar Liz Saville Roberts, gruppledare för walesiska Plaid Cymru, för tv-kanalen Sky News.

Nej-sägandet beror inte bara på rädslan för ett avtalslöst utträde, utan framför allt på ren valtaktik.

Ett val i oktober anses gynna Boris Johnson och Konservativa partiet som då kan vädja till folk att rösta på honom för ett snabbt utträde ur EU.

Däremot lär det bli betydligt svårare om valet hålls efter den 31 oktober och Storbritannien då fortfarande är kvar i EU – trots Johnsons många och ljudliga löften om att ha lämnat före det.

Tänker inte avgå?

Johnson har bara varit premiärminister i 1,5 månad, men har inlett med fyra raka omröstningsförluster i parlamentet och mängder av avhopp – till och med från sin egen bror. Hans användande av den lokala poliskåren som fond för ett rent politiskt valtal i Yorkshire i går kritiseras kraftigt, samtidigt som kraven ökar på att han ska sparka specialrådgivaren Dominic Cummings, som anklagas för att ligga bakom både utrensningar och intriger.

Som ett brev på posten får Johnson redan nu fäktas med frågor om när han tänker avgå.

– Det är ingenting som jag är villig att överväga, svarar han dock, under ett besök i Skottland på fredagen.

– Jag kommer att åka till Bryssel. Jag kommer att ordna ett avtal och se till att vi lämnar den 31 oktober, säger Johnson enligt Reuters.

Pessimism i EU

I övriga EU är pessimismen betydligt större.

I höstens ordförandeland Finland ser statsminister Antti Rinne det som "ganska uppenbart" att britterna kommer att lämna utan avtal.

– Läget i Storbritannien är ganska rörigt nu. Vi vet inte vad som händer, säger Rinne på en presskonferens i Helsingfors där han tar emot EU-parlamentets ledning på fredagen.

En domstol i London har samtidigt gett tummen upp för regeringens beslut att hålla parlamentet stängt från nästa vecka till den 14 oktober, under tiden som storpartierna håller sina höstkonferenser.

Stängningen har väckt skarpa protester hos främst oppositionen, men har hittills godkänts av de domstolar som tittat på saken. Frågan kommer dock att överklagas till Högsta domstolen, rapporterar Reuters.

PODD: Vi reder ut – det händer med Brexit

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om alla de senaste turerna kring Brexit.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: