Sverige utanför när gränser öppnar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Danmark och Norge har gjort upp om resor mellan länderna från den 15 juni.

Sverige lämnas utanför uppgörelsen och kommer att utvärderas, lyder beskedet från danska och norska regeringarna.

Danmark och Norge har gjort upp om att tillåta fritidsresor mellan länderna. Hur det blir med Sverige är under fortsatt utvärdering. Skillnaden mellan ländernas smittspridning av coronaviruset är orsaken till att Sverige i nuläget inte ingår i uppgörelsen, säger statsministern Mette Frederiksen (S) på en presskonferens.

– Vi har också täta samtal med vårt grannland Sverige. Vi har en förhoppning om att finna en lösning, säger Frederiksen.

Förutom Norge har Danmark även gjort upp med Island och Tyskland om att tillåta fritidsresor mellan länderna från och med den 15 juni.

Norge förhandlar med alla nordiska länder, men är ännu inte framme, säger Erna Solberg å sin sida om Finland, Sverige och Island.

– Ländernas smittskydd måste vara överens.

– Vi har pratat med svenske statsministern och smittskyddet. De förstår att vi börjar med en bilateral lösning. De är villiga att prata med oss.

Hon förtydligar också att Norge när reglerna hävs för danskar inte kommer att ha några regionala begränsningar. Men i Danmark ska norrmän inte få besöka Köpenhamn.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE