Efter Aftonbladets avslöjande: Almtuna kräver möte

Publicerad:

Starka reaktioner efter Aftonbladets avslöjande om att nedflyttningshotade Storvreta ansöker om miljonbidrag av kommunen.

”Vi har begärt ett skyndsamt möte”, säger Kristina Johnson, ordförande i Almtuna, vars klubb också riskerar nedflyttning.

I fredags kunde Aftonbladet avslöja att Storvreta IBK, som riskerar nedflyttning, har skickat in en ansökan om ett miljonbidrag till Uppsala kommun.

Att bidraget, som enligt klubbens ansökan ska gå till att utveckla Storvretacupen, skulle handla om ett förtäckt elitbidrag för att rädda elitlicensen förnekas bestämt av Storvreta.

– Det får andra avgöra. Vi har specificerat exakt vad dessa pengar ska gå till, och detta är en långsiktig plan där vi först och främst ser på nästa års cup. Ett besked om elitlicensen kommer i april, innan dess hinner vi inte få dessa pengar, berättade Henrik Ededahl, vice ordförande i Storvreta.

Almtuna: ”Vi blir jagade med blåslampa”

Efter Avslöjandet har flera upprörda klubbar hört av sig till Aftonbladet, och nu kräver de besked av kommunen. En av dessa klubbar är Almtuna som, i likhet med Storvreta, också kämpar med elitlicensen inför kommande säsong.

– Det jag vet är att Storvreta har skickat en förfrågan till kommunen, och det är väl i sig inget konstigt, det står alla fritt att göra – och det kanske vi också kan komma att göra framöver. Men innan vi vet vad kommunen kommer att besluta i ärendet är det svårt för mig att kommentera utan att det blir en massa spekulationer, säger Kristina Johnson, ordförande i Almtuna.

Almtunas ordförande, som har ett förflutet som ordförande för Sportfastigheter fram till och med 2014, har dock begärt ett möte med kommunen.

– Vi har begärt ett skyndsamt möte med Josefine Åhrman, idrotts- och fritidschef i Uppsala kommun, för att få höras deras inställning i den här frågan. Man kan ju tycka att det är lite konstigt om kommunen välvilligt för den här diskussionen med Storvreta, samtidigt som vi blir jagade med blåslampa.

Vad hoppas du få ut av mötet?
– Jag har bara sett det här brevet med Storvretas ansökan, och vi vill egentligen bara säkerställa att alla föreningar bemöts på samma sätt.

Har du varit i kontakt med några andra föreningar?
– Jag vet att det är andra klubbar som känner till det här sedan tidigare, och jag vet också att det finns de som är ganska upprörda.

Sirius: ”Kommer lyfta frågan med politikerna”

Även Sirius bandy har kämpat med elitlicensen, men efter de senaste årens stålbad har klubben fått ordning på sin ekonomi och nu fått elitlicensen beviljad.

– För oss ser det ganska bra ut. Sedan hoppas man så klart på lite mer publik. Hade vi haft 500 personer till på matcherna hade det gjort underverk för ekonomin, säger Peter Nordgren, ordförande i Sirius Bandy, som kommer vända sig till politikerna med anledning av Aftonbladets uppgifter.

– Jag har inte läst alla handlingar i deras är ansökan, jag vet bara att den summa man efterfrågar ska överensstämma ungefär med vad man behöver. Spontant är jag positiv till att klubbar vill utveckla sina produkter, men kanske är det kommunen som ska stå för den här utvecklingen?

Hur menar du?
– Som jag har förstått det så handlar kommunens välvilja om att den här cupen är någonting som gynnar Uppsala, och då är det kanske också kommunen som ska anställa och stå för en projektledare, fortsätter Peter Nordgren.

Almtuna har kallat till ett möte med kommunen, kommer Sirius också att agera i den här frågan?
– Jag kommer att ta samma diskussion, men jag kommer lyfta frågan med politikerna. Det är viktigt att alla föreningar får samma möjligheter.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE