New York utlyser undantagstillstånd

Guvernören: Jag uppmanar inte till lugn

Uppdaterad 2020-03-13 | Publicerad 2020-03-08

I tisdags klev en Uberchaufför med misstänkt influensa in på ett sjukhus i Queens.

Det visade sig vara corona – och nu har 40 sjukhusanställda satts i karantän.

Samtidigt har delstatens guvernör utlyst undantagstillstånd.

Beskedet om undantagstillstånd kom på lördagen efter att antalet smittade i staden New York hade stigit från 6 till 12 över en natt.

Sammanlagt är 89 personer i delstaten smittade. Merparten, 70 fall, spåras till en jurist i Westchester som var delstatens andra fall.

– Jag uppmanar inte till lugn. Jag uppmanar till att se verkligheten. Jag manar till faktabaserad respons och inte en känslomässig respons, sa delstatens guvernör Andrew Cuomo vid en presskonferens i fredags, enligt CNBC.

Nödläget innebär att New York kommer att kunna frigöra resurser för att köpa in mer sjukvårdsmateriel och anställa fler som kan hjälpa hälsodepartementen att övervaka personer i karantän, meddelade guvernören.

Uberchaufför smittad

Oron är stor att viruset kan ha spridits ytterligare i miljonstaden New York.

Ett av fallen är en 33-årig Uberchaufför. Han kom i tisdags kom in till St. John’s Episcopal Hospital i stadsdelen Queens med vad han beskrev som influensasymtom, rapporterar New York Times.

33-åringen blev hemskickad men kom tillbaka på fredagen, eftersom symtomen blivit värre. Då testades han för corona – och resultatets visade positivt.

Nu har omkring 40 läkare, sjuksköterskor och andra sjukhusanställda satts i hemkarantän. Ännu har det inte kommit uppgifter om någon smittats.

– Sjukhuset kommer behöva ersätta de personerna, och behöver pengar för det. De behöver förnödenheter. Vi måste hålla sjukvården i drift, sa demokraten Donovan Richards Jr, lokal politiker i sydöstra Queens, enligt New York Times.

Uber kommer nu att få hjälp av lokala hälsomyndigheter för att undersöka om det finns risk att föraren kan ha utsatt passagerare för smitta.

4000 i karantän

Enligt guvernör Cuomo vet man inte hur många New York-bor som satt sig själva i karantän på grund av rädsla för viruset.

Men omkring 4000 människor har isolerat sig i hemmet på delstatens begäran, varav 2 300 i staden New York. De flesta av dem har nyligen varit i Kina, Japan Italien eller Sydkorea.

USA har hittills haft över 430 konstaterade fall och minst 19 döda.

Manhattan.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen