Dåden i Sri Lanka "en hämnd"

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2019-04-23

Militärer från den lankesiska flottan bevakar kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade, Colombo.

Attackerna i Sri Lanka, där fler än 300 människor dödades, var en hämndaktion för attacken i Chrischurch, uppger landets vice premiärminister.

Myndigheterna tror att två lokala extremistgrupper är inblandade i söndagens dåd.

– Preliminära utredningar har visat att det som hände i Sri Lanka var en hämnd för attacken mot muslimer i Christchurch, säger vice premiärminister Ruwan Wijewardene i parlamentet.

Han nämner också ytterligare en islamistisk grupp, förutom den tidigare omtalade NTJ.

– De utfördes av National Thowheeth Jama'ath (NTJ) tillsammans med JMI, säger han och syftar på gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim.

50 människor dödades i attackerna mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars.

Flera offer som skadades i självmordsattackerna i Sri Lanka i söndags har avlidit under natten mot tisdagen, uppger polisen. Det totala antalet döda i attackerna mot kyrkor och hotell på påskdagen är nu uppe i 310.

40 gripna

Antalet gripna i Sri Lanka har stigit från 24 till 40 efter påskdagens attacker, meddelar polisen. De gripna är främst lankeser. Även en syrisk medborgare förhörs i samband med dåden, uppger källor inom regeringen och militären för Reuters.

Vid midnatt trädde nödlagar i kraft som ger polisen utökade möjligheter att frihetsberöva och förhöra misstänkta utan domstolsbeslut. Ett nattligt utegångsförbud infördes också.

Flaggorna vid offentliga byggnader sänktes till halv stång klockan 08.30 lokal tid på tisdagen och en tyst stund hölls med anledning av våldet. Klockslaget är den tidpunkt då den första av sex bomber som riktades mot kyrkor och hotell exploderade.

Den första minnesstunden för offren genomförs under tisdagen.

Internationella grupper?

Polisen utreder om de lokala extremister som misstänks för dåden har fått internationell hjälp. Enligt en talesperson för regeringen vore det inte möjligt för en så "liten organisation" att genomföra så väl samordnade självmordsattacker.

Enligt president Maithripala Sirisenas medarbetare finns uppgifter om att internationella terrorgrupper stöttat lokala terrorister.

Myndigheterna utreder också varför fler försiktighetsåtgärder inte vidtogs efter att Sri Lankas polis den 11 april meddelat att en "utländsk underrättelsetjänst" rapporterat att NTJ planerade självmordsattacker mot kyrkor.

Varningen uppges inte ha blivit framförd till premiärminister Ranil Wickremesinghe eller andra toppministrar.

Fakta: Sri Lanka

Sri Lanka består av huvudön Ceylon och ytterligare några mindre öar. Enligt senaste folkräkningen uppgår befolkningen till 21,7 miljoner. Sri Jayawardenapura, en förstad till Colombo, räknas som landets administrativa huvudstad och här finns sedan 1982 landets parlamentsbyggnader. Colombo är Sri Lankas kommersiella huvudstad.

En majoritet av lankeserna (60 procent) är buddhister, men invånarna bekänner sig även till hinduismen (20 procent), islam (10 procent) samt kristendomen (10 procent).

De senaste åren har landet upplevt våld med religiösa förtecken. Förra året attackerades flera moskéer och affärsverksamheter tillhörande muslimer. Det upptrappade våldet ledde till att regeringen införde utegångsförbud på en av de drabbade orterna. Personer ifrån buddhistiska majoriteten låg bakom våldet på landets muslimer, som anklagades för att vilja tvångsansluta människor till islam.

Landet har länge präglats av en konflikt mellan folkgrupperna tamiler och singaleser. Tamilerna krävde redan på 1970-talet självstyre och en egen stat i landets östra och norra delar. En väpnad radikal grupp, Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), bildades för att nå tamilsk självständighet. Konflikten tappades upp på 1980-talet efter att LTTE dödat flera singalesiska soldater.

Decennier av ömsom fred och krig avlöste varandra. Efter en regeringsoffensiv 2009 förklarades LTTE besegrade.

Landet har en stark presidentmakt men styret väljs direkt av folket i allmänna val. Samtidigt har flera skandaler med ingredienser som maktmissbruk, korruption och valfusk avlöst varandra genom åren. President är sedan 2015 Maithripala Sirisena från Förenade nationella partiet (UNP).

Källa: NE, Utrikespolitiska institutet/Landguiden