Valdatum spikat i Danmark

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen utlyser val i juni. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen utlyser val i juni. Arkivbild.

NYHETER

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) utlyser val till folketinget den 5 juni.

– Nu blir det mer tid till att diskutera Europa och inrikespolitik, säger Løkke Rasmussen under ett tal i folketingssalen.

Den danske statsministern meddelade Danmarks drottning om valdatumet till folketinget under tisdagen. Han säger att det nu krävs ett "erfaret och robust ledarskap".

– Jag vill använda all min vilja, min kompetens och min erfarenhet för att fortsätta leda Danmark. Och jag ber danskarna att välja om mig vid folketingsvalet som hålls 5 juni, säger statsministern från talarstolen.

– Socialdemokraterna vill sätta välfärden först. Vi har sett en regering som har använt krafterna på att ge skattelättnader. Nu är tiden kommen för att värna om vår välfärd, säger Socialdemokraternas Nicolai Wammen i en kommentar.

Statsministern väljer valdag

Danmark har liksom Sverige fyraåriga mandatperioder och det krävs två procent av rösterna för att ett parti ska ta sig in i folketinget. Det är upp till statsministern att bestämma när valdagen ska infalla. Beskedet måste komma minst tre veckor före valet.

Många hade tippat på att folketingsvalet skulle hållas på samma dag som EU-valet 26 maj, men så blir alltså inte fallet. I stället hålls valet på Danmarks grundlagsdag 5 juni och valrörelsen blir därmed något längre än vad flera förväntat sig.

– Nu blir det mer tid till att diskutera Europa och inrikespolitik. Både var för sig och i sitt sammanhang, för det hänger ihop, motiverar Løkke Rasmussen valet av valdag.

Stöd för oppositionen

Løkke Rasmussen leder en koalitionsregering med Liberal alliance och Det konservative folkeparti. Mot honom står Socialdemokraternas Mette Fredriksen, som leder i opinionsmätningarna.

Frederiksen skulle ha mött Løkke Rasmussen i en debatt under tisdagskvällen men har lämnat återbud på grund av sjukdom.

– Lars Løkke Rasmussen ska inte ta ut segern i förskott. Hon är snart tillbaka, hälsar Socialdemokraternas Nicolai Wammen.

Det blå blocket, där Venstre ingår, ligger på 45,5 procent av rösterna, medan oppositionen har 53,9 procent, enligt nyhetsbyrån Ritzaus mätningar. Omräknat till mandat ger det 80 till de blå och 95 till oppositionen, skriver Ritzau.

– Jag önskar er alla och danskarna en riktigt bra valrörelse, avslutar statsministern sitt tal i folketinget.

Publicerad:

LÄS VIDARE