Löfven om våldet mot kvinnor: Avskyvärt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Regeringen, C och L vill satsa mer pengar för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Regeringen, C och L vill satsa mer pengar för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Arkivbild.

Regeringen vill i den kommande vårbudgeten satsa extra pengar på att bekämpa våld i nära relationer. Det handlar om ett tillskott på 45 miljoner kronor i år.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. I satsningen ingår bland annat en förstärkning av Nationellt centrum för kvinnofrid.

Enligt regeringen har var fjärde kvinna någon gång under sitt liv utsatts för våld av närstående.

På fråga från SR Ekot om vad 45 miljoner gör för skillnad svarar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP):

– Det är en stor satsning och vi kan göra mycket nytta med de här pengarna. Det kan exempelvis handla om att stärka skyddet och stödet för våldsutsatta och också till deras barn, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven skriver i ett inlägg på Instagram om mansrollen och vikten att tala om vad det innebär att vara man.

"Mäns våld mot kvinnor är inte bara omanligt, ovärdigt, omänskligt. Det är först och främst ett avskyvärt våldsbrott. Som dödar. Som krossar liv. Som gör att barn som bevittnar det bär med sig det för alltid", skriver Stefan Löfven.

Vidare uppmanar Löfven samhället och "först och främst män" som han skriver att göra sitt.

"Ingen kan påtvingas en skuld för andras brott – men alla vi män har ett särskilt ansvar att stå upp för den manlighet och den mänsklighet vi vill se", skriver statsministern.

Publicerad:

LÄS VIDARE