Damberg: Norska beslutet får konsekvenser

TT TT-NTB

Uppdaterad 2020-08-13 | Publicerad 2020-08-12

Norge rödlistar ytterligare sex svenska regioner, och personer därifrån måste sitta i karantän vid inresa i landet.

– Det bygger på tillit. Det fattar man ju, säger Frode Forland, norska Folkhälsoinstitutets (FHI) smittskyddsdirektör, till TT.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att sådana beslut får konsekvenser för det nordiska samarbetet.

Den norska regeringens beslut berör Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro. Som grund anger den norska folkhälsomyndigheten FHI att dessa regioner har haft över 20 nya bekräftade smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

Beskedet innebär att personer från dessa regioner måste sitta i tio dagars karantän vid inresa i Norge. Beslutet gäller från och med den 15 augusti.

18 av Sveriges regioner är nu rödlistade av Norge. Efter den 15 augusti kan endast personer från regionerna Västerbotten, Södermanland och Kalmar län resa in i Norge utan karantänsplikt.

Damberg: Får konsekvenser

Kravet på karantän gäller också norrmän som reser till någon av de berörda regionerna. Även om det dröjer några dagar innan reglerna träder i kraft, avråder norska regeringen från resor till Sverige redan nu. Dessutom har man ändrat färgen från de länder och regioner som inte medför karantänsplikt från grön, till gul.

"Vi respekterar Norges rätt att fatta beslut men många människor tycker nog att det börjar bli svårt att hänga med alla olika nya besked. Vi hade gärna sett att man fortsatt håller gränsen öppen inom Norden", skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en kommentar till TT.

"Norge och Sverige delar Europas längsta landsgräns och har mycket täta mellanfolkliga kontakter. Beslut i denna riktning får negativa konsekvenser för både gränshandeln och det nordiska samarbetet."

Forland: Bygger på tillit

– Hela situationen med pandemin och smittotalen i världen är mycket oroväckande. Vi uppmanar ingen att resa någonstans om man inte måste, det var därför man tog bort den gröna färgen och istället gjorde de numera tillåtna områdena gula, säger Frode Forland, FHI:s smittskyddsdirektör, till TT och fortsätter:

– Vi förväntar oss en ökning nu. För att kunna hålla detta i schack måste vi bromsa öppningen av samhället igen.

Utöver de sex svenska regionerna rödlistas också sex europeiska länder av den norska regeringen.

Det är den norska gränspolisen som vid inresa kontrollerar att man den senaste tiden uppehållit sig i en "gul" region, med tillräckligt låg smittspridning, förklarar Frode Forland.

– Man får vara beredd att svara på frågor vid gränsen. Men det här bygger på tillit. Det fattar man ju, säger han.

Høie: Måste beskydda oss

Norges hälsominister Bent Høie (H) förklarar i ett mejl till TT att regeringens strategi, där regioner i Sverige, Danmark och Finland bedöms för sig, är ett försök att hålla gränser öppna och samtidigt minimera smittspridning.

"Smittsituationen är väldigt olika i olika delar av våra grannländer. Vi tänker att man kan förhålla sig till olika delar av grannländerna, och inte bara till själva gränsen. Därför är det undantag från karantänsplikten vid resor från regioner i Norden som har tillräckligt låg smittspridning", skriver han och fortsätter:

"Vi önskar inte ha gränser i Norden i onödan. Samtidigt måste vi beskydda oss från importsmitta från områden med hög smittspridning".

"Jättejobbigt"

För kommuner där gränshandeln är viktig är beskedet ett hårt slag, enligt lokala politiker.

– Jag tänker på alla handlare som återställt sin personal och tagit hem sina varor och sådant. Det känns jättejobbigt att behöva backa igen, säger kommunalrådet Johanna Söderberg (C) i Eda kommun.

– Vi har också släktrelationer över gränserna. Nu kommer barn och barnbarn inte att få träffa sina mor- och farföräldrar.

Daniel Schützer (S), kommunalråd i värmländska Årjäng, är kritisk till Norges tvära kast, med öppningar och stängningar om vartannat.

– Det är väldigt olyckligt. Vi har byggt upp en marknad och en infrastruktur kring att gränsen är öppen, och när man stänger den så förändrar det förutsättningarna i grunden för väldigt många, säger han.

PODD Intervju med Anders Tegnell

Här intervjuar Aftonbladet Daily statsepidemiologen Anders Tegnell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen